Родичам не можуть вручати повістки / скріншот

Якщо повістку із викликом до ТЦК було передано родичам, або співмешканцям військовозобов’язаного, а не йому особисто, це не тягне за собою юридичного обов’язку справді з’явитися до військкомату. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

Вона зауважила, що повноваження вручати повістки військовозобов'язаним, окрім працівників ТЦК, також мають уповноважені представники органів місцевої влади, місцевого самоврядування, голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК).

"Буває, що таке повідомлення про необхідність прийти до органів місцевої влади або в ТЦК для виконання військових законів вручають батькам чоловіка. Але такий документ не тягне за собою жодних юридичних наслідків, поки сам чоловік не розпишеться у отриманні повістки", – пояснила юристка.

Відео дня

Катерина Аніщенко наголосила, що вручення повістки має проходити належним чином, який визначений в законі. Наразі таких шляхів тільки два: або уповноважена особа вручає особисто в руки військовозобов'язаному, або повістку надсилають поштою.

Щодо другого способу, то наразі юристка не чула про випадки, коли людину штрафували за ігнорування повістки, надісланої поштою.

"Така практика буде поширеною, але не так скоро, як деякі очікують. Так, поширюється інформація, що після оновлення на вимогу закону військово-облікових даних всім масово будуть надсилати ці повістки, що вони будуть генеруватися через систему "Оберіг", і що будуть вручатися тим, хто оновив дані через додаток Резерв+, через ЦНАПи або шляхом особистої явки до ТЦК і СП. Такої масової практики немає. Але я думаю, це питання часу, коли таким шляхом почнуть надсилати повістки більш активно", - зауважила вона.

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, наявність у чоловіка трьох і більше неповнолітніх дітей є однією з підстав для відстрочки від мобілізації. Проте скористатися цим правом багатодітні батьки можуть лише за певних умов.

Також ми розповідали, що в Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути великі проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: