Мобілізація студентів в Україні - кого можуть призвати / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову. Згідно з документом, студенти-чоловіки мають право на відстрочку від мобілізації, але є й ті, кого можуть призвати до лав ЗСУ. 

Хто має право на відстрочку від мобілізації серед студентів

Згідно з новим законом, студенти-чоловіки вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються за очною формою, не можуть бути мобілізовані.

Право на відстрочку від мобілізації мають:

Відео дня
  • студенти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання (для здобуття професійно-технічної, професійної, фахової передвищої та вищої освіти);
  • асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, ті, хто здобуває рівень освіти вищий за раніше здобутий у послідовності, визначеній статтею 10 (частина 2) Закону України "Про освіту";

  • наукові та науково-педагогічні працівники ВНЗ, технікумів, коледжів, наукових установ та організацій, якщо у викладача є вчене звання або науковий ступінь.

Не можуть бути мобілізовані до Збройних сил України педагогічні працівники закладів ПТУ та загальноосвітніх шкіл за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Студентам, аспірантам і докторантам, які здобувають освіту за денною або дуальною формою навчання, слід підтвердити це відповідними документами (Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку).

Кого зі студентів можуть мобілізувати

За новими правилами є три категорії студентів, які можуть бути мобілізовані. До них належать:

  • студенти, які навчаються заочно;
  • ті, хто здобувають другу і третю вищу освіту (бакалаврат, магістратура);
  • ті, хто здобуває будь-яку освіту за рівнем, нижчим за вже наявну (наприклад, має вищу освіту, а отримує профільну середню).

Мобілізувати можуть військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, якщо ж чоловік не має статусу "військовозобов'язаний", то до 25 років він вважається призовником і не може бути мобілізований (тільки за власним бажанням). 

Проте всі студенти, які досягли 18 років, згідно з новим законом, мають оновити свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року. Раніше ми розповідали, як відбувається оновлення даних у ТЦК, ЦНАПі або через Резерв+.

Нагадаємо, що студентів, які відмовляються проходити загальновійськову підготовку, відраховуватимуть із вишів. Раніше ми також розповідали, чи має право на відстрочку відрахований студент.

Вас також можуть зацікавити новини: