Військовий позитивно оцінив можливість мобілізувати без ТЦК / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот з відео

Дозвіл уряду щодо мобілізації без участі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки "дуже сильно спрощує ситуацію". Таку думку в ефірі "Київ24" висловив Дмитро Кухарчук, "Сліп", командир другого штурмового батальйону 3-ої окремої штурмової бригади.

Відповідаючи на запитання щодо рішення уряду дозволити командирам військових частин напряму призивати добровольців, тобто без участі ТЦК та СП, і наскільки воно дозволить покращити ситуацію з мобілізацією, Кухарчук загалом відзначив відсутність, на його думку, стратегії з мобілізації та рекрутингу, через що темпи мобілізації йдуть на спад.

За його словами, ТЦК, бригади, Генеральний штаб Збройних сил України, Міністерство оборони та багато інших структурних підрозділів "не мають як такої взаємодії саме з даного питання".

Відео дня

Зокрема, зазначив комбат, йдеться про "відсутність абсолютно будь-якої ідеологічної стратегії на державному рівні".

"Те, що сьогодні відбувається, - це просто іде мобілізація класична, яка була п’ять років тому, десять років тому. Просто з більшими темпами. А саме відповідь на питання, чому люди мають воювати, на концептуальні запитання, як вони будуть воювати, взагалі будь-яка ідеологічна доктрина в нашій державі відсутня", - сказав Кухарчук.

За його словами, деякі підрозділи, зокрема 3 ОШБр, займаються власним рекрутингом "ще з самого початку".

"В даному випадку особисто для нас це дуже сильно спрощує ситуацію. Оскільки ми просто таким чином прибираємо певну ланку у вигляді ТЦК. Нам не треба буде тепер возити людей, оформлювати в ТЦК, ми зможемо це робити напряму. І це дуже хороша ініціатива", - сказав комбат.

Водночас він зауважив, що для нього виникає питання, як це робитимуть підрозділи, які не займалися рекрутингом.

Мобілізація без ТЦК

Як повідомляв УНІАН, раніше уряд ухвалив постанову, згідно з якою військові частини отримали право проводити мобілізацію резервістів та військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити під час мобілізації.

Так, військовозобов'язані та резервісти-добровольці можуть обрати військову частину для служби без звернення до ТЦК СП.

Командири військових частин отримують повноваження безпосередньо видавати направлення на військово-лікарську комісію для визначення придатності до служби та ⁠комплектувати бойові частини добровольцями, які бажають служити за призовом під час мобілізації.

Перелік військових частин, командири яких зможуть здійснювати призов добровольців, визначатиме Генеральний штаб Збройних сил України.

Вас також можуть зацікавити новини: