Євген Дикий висловився про збільшення обсягів бронювання для деяких українців / колаж УНІАН, фото УНІАН

Триває мобілізація в Україні, і військовий та політичний експерт Євген Дикий відреагував на передачу повноважень міжвідомчим робочим групам з питань організації призову військовозобов'язаних щодо збільшення обсягів бронювання для держслужбовців.

Про це експерт висловився в ефірі "Говорить великий Львів". "Сам факт, що дозволи просити додаткове бронювання - чому б і ні. Просити можна. Далі питання, як Міноборони до цього поставиться. Чи це буде більш формальний підхід, що всім, хто попросив, усім взяли й автоматом дали. І тоді це дуже погано. А якщо дійсно в Міноборони виділять кілька людей, які будуть сидіти і визначати, що конкретно це підприємство є дійсно критичним, і чому їм чинної квоти на бронювання (не вистачає, - Ред.) і треба більше. У такому разі це нормальний робочий процес", - сказав Дикий.

Він також прокоментував питання мобілізації в Україні. На думку експерта та ветерана АТО, наразі досі лишається актуальною цифра, яку в грудні минулого року озвучив на той час чинний головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Відео дня

"Я нагадаю цифру, яка звучала наприкінці 2023 року з посиланням на тодішнього головнокомандувача Валерія Залужного. Ця цифра звучала 450-500 тисяч. Нагадаю, що це був листопад чи грудень 2023 року. З того часу в нас ставало не краще, а навіть гірше. Ще пів року після того ми мобілізацію не проводили, а лише обговорювали. А тим часом захисників на фронті лише меншало. А тим часом навпаки в березні цього року росіяни почали набір додаткових 300 тисяч мобілізованих. І перші хвилі з цих 300 тисяч якраз були залучені до наступу на Харківщину", - пояснив Дикий.

Він зазначив, що 200 тисяч мобілізованих Україні потрібно для стабілізації фронту, аби унеможливити просування російських військ на тих чи інших ділянках.

"Це те, що нам треба, аби ми не починали кожну нашу розмову з того, що під Торецьком просунулися, під Покровськом просунулися, десь там щось втратили. Але не більше того. Якщо ми хочемо нарешті переламувати ситуацію на власну користь, а нам це вкрай необхідно, то нам треба пригадати знову ту цифру в пів мільйона", - сказав Дикий.

На думку експерта, Україна не може мобілізувати таку кількість людей за один раз. Втім, таку задачу могли б розтягнути на літо, аби потім продовжувати стабільний набір.

"Але якби була поставлена задача - набрати за літо ці 500 тисяч, а далі вже набирати, як каже Welt - він надає цифру в 50 тисяч кожного кварталу. Але якби ми весь час мали такий темп мобілізації - 20 тисяч на місяць, то в нас зараз не було б потреби за один раз набрати дуже багато. Тому нам у першу чергу треба закрити дірку, яка утворилася за півтора року, а вже потім виходити на звичайні темп", - підсумував Дикий.

Мобілізація 2024 в Україні - останні новини

Напередодні видання Die Welt зазначило, що нестача солдатів є екзистенціальною проблемою для України. Для її вирішення, Україні необхідно мобілізувати до війська 200 тисяч осіб до кінця року.

На думку військовослужбовця Роберта Бровді, відомого як "Мадяр", Україна може почати залучати до війська українців за кордоном. Зокрема, на думку військового, це можна зробити шляхом рекрутингу.

Вас також можуть зацікавити новини: