Європа не віддасть українців Україні після війни: експерт поділився песимістичним прогнозом

У ЄС вони розв'язують ключову проблему - дефіцит робочої сили.

Згідно з прогнозом НБУ, українці продовжать залишати Україну цього і наступного року. Експерт у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький пояснив в інтерв'ю ZN.UA, що на це впливають макрочинники і мікрочинники

По-перше, існує висока різниця в оплаті праці в Україні та в країнах, куди виїжджають наші громадяни. Так, у Польщі вона у чотири рази більша, у Британії - в сім, у Німеччині - вісім, у США - у 12. Це мотивує людей до виїзду за кордон.

"Другий макрочинник — розвинені країни продовжують надавати підтримку новоприбулим українцям. Тобто вони припиняють її тим, хто приїхав два-три роки тому, і переспрямовують цю допомогу "новим" українцям. Таким чином влада цих країн намагається залучити більше нових робочих рук, нових споживачів, нових платників податків. За три роки повномасштабної війни десятки країн навчилися продуктивно залучати українських мігрантів із користю для своєї економіки", - зазначив Гайдуцький.

До мікрочинників він відносить:

  • активізацію воєнних дій в окремих регіонах на сході;
  • періодичні перебої з електроенергією, що не дає можливості окремим верствам населення повноцінно працювати в країні.

На його думку, інші країни не сприятимуть поверненню українців додому, оскільки у ЄС вони розв'язують ключову проблему - дефіцит робочої сили. У них вона виникла через низьку народжуваність, відтік свого населення за кордон, а також через зростання частки населення похилого віку.

Як приклад він навів Чехію. Через брак робочої сили вона недоотримує понад 230 мільярдів крон, або 4,5% ВВП країни. Подібна ситуація склалась у більшості країн економічного блоку.

"Тому зараз для них українці як манна небесна, що стабілізує ситуацію на ринку робочої сили. А ще ж є США і Канада, які за три роки залучили понад 800 тисяч українців. Вони, як пилосос, готові поглинути всіх тих, хто не інтегрується в ЄС, адже умови інтеграції в Америці значно легші", - додав Гайдуцький.

Крім того, наші біженці перебувають тільки на початку свого міграційного циклу - хтось почав навчатися, хтось почав працювати, а дехто — накопичувати заощадження на майбутній бізнес в Україні.

"Але раптом хтось пропонує сказати біженцям: "Кидайте все і повертайтеся". Це суперечить логіці економічного циклу. Це так само, як вагітній на першому триместрі запропонувати: "А давайте ви вже будете народжувати!". Якщо порівнювати з цією аналогією, то українські біженці перебувають тільки у першому триместрі свого міграційного циклу. А весь міграційний цикл триває в середньому 3–15 років і залежить від цілей людини", - підсумував експерт у сфері міграційної політики.

Біженці з України

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що з початком повномасштабного вторгнення Україна втратила 3,5 мільйонів робочих місць - це фактично 30% економіки.

"Ніхто не мав такий виклик: як повернути 7,5 мільйона людей... У нас 10,8 мільйона пенсіонерів. І якщо ми не повернемо 7,5 та не виведемо з тіні всіх платників податків - у нас серйозний виклик: як годувати наших пенсіонерів", - додав президент Володимир Зеленський.

Ветеран армії США і письменник Адріан Боненбергер вважає, що якщо Захід нав’яже Україні мир на умовах Росії, це породить масштабну хвилю еміграції українців. 

За його підрахунками, мир на умовах Росії призведе до того, що загалом близько 8-12 мільйонів, якщо не більше, опиняться в Європі та США без надії на повернення.

Вас також можуть зацікавити новини: