Більшість біженців хочуть повернутися в Україну після завершення війни / фото ua.depositphotos.com

Центр міжнародних інституційних порівнянь і міграційних досліджень при Інституті Ifo в Мюнхені провів опитування, яке показало, який відсоток українських біженців у Європі планує повернутися додому. З'ясувалося, що майже чверть українців хочуть залишитися закордоном, передає Tagesschau.

Згідно з результатами опитування, близько 35% українських біженців хочуть повернутися в Україну, щойно закінчиться війна. Ще 4% респодентів відповіли, що повернуться додому найближчим часом незалежно від ситуації з безпекою.

Майже 25% опитаних українських біженців у Європі відповіли, що планують залишитися за межами України в довгостроковій перспективі. Ще 25% заявили, що не визначилися у своєму рішенні. Також дослідження показало, що майже 11% біженців уже повернулися в Україну.

Відео дня

Дослідниця міграції Ifo Івонн Гісінг прокоментувала результати опитування:

"Наші результати показують, що хоча багато хто з українських біженців досі хоче повернутися до своєї країни, перебіг війни є вирішальним фактором для переважної більшості. Що довше триває конфлікт, то більше осіб можуть уявити собі майбутнє за межами України".

Перше подібне опитування Ifo у 2022 році показало, що тільки 10% українських біженців планували поселитися за межами рідної країни. До кінця 2023 року частка осіб, які давали таку відповідь, у середньому збільшувалася на 1,6% за 100 днів. У цей же час фактичний рівень повернення в Україну становив 2,7%.

Українські біженці в Європі

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році, мільйони українців вирушили закордон. За даними ООН, на кінець вересня 2024 року тимчасовий захист у європейських країнах отримали понад 6 млн жителів України.

Через великий потік українських біженців європейські країни зіткнулися з безліччю проблем. Серед них брак коштів для надання допомоги.

Європейська комісія розглядає постанову уряду Угорщини про припинення соціальних виплат для українських біженців з районів, де не велися бойові дії. Для її аналізу потрібен час.

У Німеччині мер міста Бад-Грісбах відмовився реєструвати нових українських біженців. За його словами, місцеві школи і дитячі садки вже переповнені.

Крім цього в Польщі продовжує знижуватися позитивне ставлення і підтримка українських біженців. Згідно з дослідженням, зменшення прихильності до українців поширилося на всі сфери життя.

Вас також можуть зацікавити новини: