REUTERS

Канада, Афганістан, Велика Британія і Швеція підтримали ініціативу України підписати меморандум про переговори з Іраном щодо виплати компенсацій про збитий літак «Міжнародних авіаліній України».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ у Facebook.

Сьогодні країни Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, до якої входять Україна, Канада, Афганістан, Велика Британія і Швеція, підписали Меморандум про взаєморозуміння у співробітництві на переговорах щодо виплати компенсацій Ісламською Республікою Іран.

Відео дня

Читайте такожЗбиття літаку МАУ: стало відомо, коли почнеться розшифровка "чорних скриньок"

Так, ідея підписання Меморандуму належала Україні.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив: "Я радий, що учасники групи підтримали нашу ініціативу. Це важливо, бо тепер ми формалізували спільний підхід у міждержавних переговорах щодо притягнення Ірану до відповідальності за збиття літака".

Міністр заявив, що ці п'ять держав будуть виступати єдиним фронтом і допомагати одна одній як група країн, які постраждали.

"Україна буде голосом цієї групи. Документ визначає нашу державу речником , що означає, що саме Україна від імені групи буде вести перемовини з Іраном... Іран понесе всю відповідальність і заплатить за те, що він зробив. Справедливість восторжествує, скільки б часу це не зайняло", - підкреслив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

Країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхніх даних без участі зацікавлених сторін.

6 квітня з'явилася інформація, що речник комітету парламенту Ірану з правових і судових питань, депутат Хассан Норузі зазначив, що іранські військові «правильно» вчинили, збивши український літак. За його словами, жодних арештів у зв'язку з інцидентом не було.

27 квітня глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба і глава МЗС Ірану Заріф провели телефонну розмову, під час якої Заріф заявив, що слова Норузі не відповідають дійсності та суперечать офіційній позиції Ірану. Міністр також нагадав, що низка осіб вже були затримані у ході розслідування збиття українського лайнера.

У МЗС України не виключають можливості подання позову до Міжнародного суду ООН проти Ірану через збиття літака МАУ.

Аналіз "чорних скриньок" збитого українського літака почнеться 20 липня у Франції.