'Ліки утилізуй – планету рятуй': спільний проєкт Farmak та 'Аптека Доброго Дня' триває

З моменту запуску спільного соціального проєкту Farmak та "Аптеки Доброго Дня" "Ліки утилізуй – планету рятуй" у листопаді 2023 року, вже було зібрано та знищено 7 750 літрів та понад 3,5 тисячі кілограмів* ліків від населення. Мета ініціативи – запобігти потраплянню лікарських препаратів у навколишнє середовище та знизити шкоду для екології та здоров’я людини.

В рамках даного проєкту в 30 закладах мережі "Аптека Доброго Дня" в Києві встановили спеціальні контейнери для збору протермінованих ліків від населення. До утилізації приймаються ліки у блістерах, флаконах та тубах.

Заміна партнера з вивезення та утилізації ліків від населення

У зв'язку зі зміною законодавства у сфері управління небезпечними відходами, ініціатори проєкту були вимушені призупинити його реалізацію та замінити підрядника з утилізації. Згідно з новими правилами ліцензування діяльності з управління небезпечними відходами, було обрано нового партнера — компанію "Тарком Екосервіс".

"Тарком Екосервіс" має усі необхідні дозволи на провадження діяльності з утилізації відповідного класу відходів та є сталим і надійним партнером Farmak вже протягом 10 років. Компанія веде облік відходів не у літрах, як попередній підрядник, а у кілограмах. Таким чином,  надалі звіти будуть надаватися у кілограмах.

Процес утилізації, який використовує підрядник, включає високотемпературне спалювання медикаментів. Спеціалізовані печі забезпечують спалення відходів при високих температурах, що гарантує повне знищення залишків ліків. Викиди від спалювання проходять додатковий етап очищення, що зводить до мінімуму викиди шкідливих речовин в атмосферу.

Як відбувається утилізація протермінованих та непотрібних ліків від населення дивіться за посиланням.

Станом на вересень 2024 року в рамках пілотного проєкту "Тарком Екосервіс" утилізував понад 3,5 тисяч кг протермінованих лікарських засобів.

Чому цей проєкт важливий?

Європейський досвід показує, що правильна утилізація ліків від населення є критично важливою для захисту навколишнього середовища та здоров'я людей. За даними Європейської федерації фармацевтичної промисловості, 3-8% усіх медикаментів з домашньої аптечки залишаються невикористаними. Неправильна утилізація, така як викидання у смітник або зливання рідин у каналізацію, є небезпечною не тільки для довкілля, але й для здоров'я людини.

Подібні проєкти з утилізації протермінованих ліків активно впроваджуються в більшості держав ЄС, зокрема у Німеччині, Швеції, Франції та Великій Британії. Ці країни вже багато років проводять кампанії з підвищення обізнаності населення про важливість правильної утилізації ліків.

В Україні питання утилізації невикористаних або протермінованих ліків від населення залишається неврегульованим на законодавчому рівні. Тому відповідальний бізнес – Farmak та "Аптека Доброго Дня" – вирішили запустити пілотний проєкт, який згодом може бути масштабований у всі регіони України за умови долучення більшої кількості учасників ринку та зміни регуляторних вимог.

* у ході реалізації проєкту було змінено одиницю виміру у порядку підрахунку кількості зібраних ліків від населення.