Європа зацікавлена лише у працезданих українських біженцях / колаж УНІАН

Чим довше в Україні триває війна, тим менший відсоток українських біженців повернеться з-за кордону додому.

Таку думку висловив кандидат економічних наук, завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи Олексій Позняк в етері Громадського радіо. За його словами, в даний час є ті, хто вже повернувся в Україну. Це переважно ті люди, які виїхали ще на початку повномасштабного вторгнення. "… серед тих, хто повернувся... дуже велика частка - це кияни й мешканці передмістя столиці", - зазначив він.

При цьому Позняк зазначив, що мігранти потрібні європейським країнам, але разом з тим, європейці не будуть проти, якщо українці повернуться на Батьківщину після війни.

Відео дня

Він пояснив, що Європа може створити умови, за яких "велика частина" українських мігрантів вирішить залишитися, але справа в тому, що європейським країнам потрібні працюючі мігранти, а не ті, які живуть на  соціальну допомогу. Також їм потрібна молодь, діти, які є демографічним майбутнім.

При цьому він уточнив, що допускати українців до висококваліфікованої праці, крім окремих ситуацій, ніхто не буде. Позняк навів приклад, що зараз Польща дозволила українським лікарям працювати за спеціальністю, але це виняток, ніж право для українців, оскільки поляки з одного боку зацікавлені в цих фахівцях, а з іншого - не зацікавлені в тому, щоб українці створювали напругу на висококваліфікованих сегментах ринку праці. "Тому що їхнє населення буде сприймати це не дуже добре", - зауважив Позняк.

Він додав, що стимулювати масове повернення українців додому - це "нереальна задача". 

Українські біженці в ЄС

Влада низки країн Європейського союзу незадоволена темпами працевлаштування українських біженців, серед них Австрія. Попри вільний доступ до ринку праці, трудова інтеграція українців у цій країні йде повільно.

На початку цього року в Австрії було зареєстровано близько 81 тис. громадян України, дві третини з них - жінки.

Вас також можуть зацікавити новини: