На Львівщині виник скандал навколо інтернату / фото ua.depositphotos.com

Вихованці навчально-реабілітаційного центру, що у Львівській області, скаржаться на недоїдання, погрози та насильство.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, у цьому закладі все ще перебувають сироти, позбавлені батьківського піклування неповнолітні та діти, які опинилися в складних життєвих обставинах.

На початку тижня представники Лубінця відвідали заклад, коли з дітьми працювали фахівці з соцроботи та психологи благодійних фондів "Голоси дітей" та "СОС дитячі містечка". Вони помітили, що діти обережно висловлюються. Це може свідчити про те, що працівники провели з ними певну роз'яснювальну роботу.

Відео дня

"Під час тривалого спілкування окремі діти розкривались та розповідали, що зазнавали психологічного тиску, насильства, погроз. Інші повідомляли, що були свідками вчинення насильства над іншими вихованцями закладу. Це свідчить, що таким дітям потрібна не разова допомога, а довготривалий супровід психолога або наставника", - йдеться у повідомленні.

Фахівці попередньо з'ясували, що більш ніж половина дітей не мали б перебувати там - у них виявили педагогічну занедбаність, яка могла з'явитися внаслідок надання неякісних освітніх послуг або влаштування до закладу відповідно до застарілих висновків інклюзивно-ресурсних центрів. 

Лубінець підкреслив, що діти продовжують скаржитися на нестачу їжі. Він закликає терміново перевезти їх в інше місце, щоб вони не зазнавали насильства та тиску, а також просить воз'єднати рідних братів та сестер.

"Один із вихованців закладу зазначив, що він підпрацьовує у сфері ритуальних послуг, а саме копає могили, підготовлює тіла померлих до поховання, відспівує їх, що в такому віці може спричинити важкі психологічні наслідки  та свідчить про ознаки експлуатації дитячої праці".

Скандал навколо інтернату

Наприкінці вересня Лубінець повідомив, що дівчата, які перебувають у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, звинуватили директора у здійсненні дій сексуального характеру, приниженнях та погрозах.

Такж діти розповіли, що працівники казали їм, що вони нікому не потрібні і з них "нічого доброго не вийде". Поліція, служба у справах дітей та департамент освіти не реагували на скарги.

Вас також можуть зацікавити новини: