Подоляк стверджує, що дуже добре, що ведуться розслідування по випадках корупції / фото УНІАН

Корупція - це те, що може повністю обнулити українську державність і очевидно, що до цього явища треба ставитися вкрай негативно. Таку думку в етері телемарафону висловив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

На його думку, з корупцією можна боротись двома основними шляхами: максимально жорстоке покарання, з точки зору юридичної складової, а з іншого боку - максимально нетолерантне відношення з боку кожного українця не тільки на словах.

Він стверджує, що дуже добре, що ведуться розслідування по випадках корупції і про це говорять у публічному просторі.

Відео дня

"Але, задам зустрічне питання. Скажіть, а хто ці люди? Звідки вони взялись? Це ж не люди яких призначає безпосередньо президент чи якийсь міністр. Це люди, які роблять певну кар’єру, мають певне оточення. Це оточення все це бачить і все це толерує. Це сотні, тисячі людей... Коли ми говоримо про корупцію і нетолерантне відношення до неї треба зрозуміти - хто бере всі ці кошти? На яких рівнях ці люди взагалі існували. Ми говоримо про Хмельницький, Житомир, тощо. Це люди на місцевому рівні. Це люди які постійно спілкувались з величезною масою інших людей, які про це все знали", - акцентував Подоляк. 

На його думку, коли говориться про зупинення корупції, потрібно чітко усвідомлювали - не може такого бути, що тільки президент має все зупинити. Він пояснив:

"От так - клацнути пальцями і щоб все зупинилось. Це певно має бути якесь внутрішнє небажання бути корумпованим. Тобто, є відповідальність держави - безумовно. Є відповідні попередні судові слідчі вироки, які обмежують свободу цих людей, накладають відповідні судові зобов’язання, наприклад, застави. Це юридична складова".

Щодо моральної складової, за словами радника,  треба розуміти звідки взялись люди, які вчиняють корупційні дії на різних рівнях, в різних областях, містечках і селах. Для того, щоб зупинити корупцію в країні, потрібно перестати нарешті говорити, що хтось має "божественним рішенням" прийняти на себе всю відповідальність. 

"Треба починати з себе - завжди. Треба, щоб ми прагматично підходили. Ми говоримо про МСЕК, наприклад. Це ж не стосується тільки військових, а й широкого загалу. Готовий дати хабаря, щоб пришвидшити чергу або ще  щось? Якщо ти готовий, то чому потім комусь закидуєшь - дивіться це ж корупція. Дивіться - у неї є шість мільйонів доларів. Ти ж дав ці гроші. Це ж не з неба впали, не принесли марсіани і сказали - пані Крупа візьміть ці гроші", - зазначив він.

Подоляк резюмував, що корупція має природу відповідальності. З одного боку, того хто бере хабарі і монетизує адміністративні функції - це чиновник, якого юридично має карати держава. З іншого боку - це аморальність щодо цих проявів з боку кожного українця не тільки в соціологічних опитуваннях. Він додав:

"А аморальність щодо цих проявів, коли ми реально з цим стикаємося",- констатував він . 

Корупція в Україні - останні випадки

Як повідомляв УНІАН, днями за підозрою у незаконному збагаченні була затримана депутатка Хмельницької міськради. За даними ДБР,  під час обшуків правоохоронці вилучили у неї понад 1,5 млн доларів, а у декларації вона взагалі не вказала наявність у неї готівки. Суд взяв депутатку під варту з правом внесення застави у 49 млн грн.

На початку жовтня було викрито у незаконному збагаченні керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина. Під час обшуків у них було знайдено готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах. Відомо, що керівниця обласного МСЕК є депутаткою Хмельницької облради, обраною від партії "Слуга народу". Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави розміром 500 млн грн.

Варто нагадати, що раніше президент Володимир Зеленський озвучував ідею прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час та казав про плани подати законопроект з відповідною ініціативою на розгляд Верховної Ради.

Вас також можуть зацікавити новини: