Дикий розкритикував Гнезділова / колаж УНІАН, скріншот

Не можна в умовах повномаштабної війни ставити під сумнів існування держави, коли насправді державу треба рятувати. Про це військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий сказав в інтерв’ю для "Новинарні". 

Аналітик пояснив, у чому полягає хиба військовослужбовця 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергія Гнезділова, який публічно пішов на самовільне залишення частини (СЗЧ), і таких як він.

"Уяви, що військам повідомляють, що замість закону про граничний термін служби, замість цього Рада приймає закон про те, що всі, у кого зарплата вище певного рівня, звільняються від служби… Чесно, навіть я тоді не знаю, а як переконувати у такому разі армію продовжувати воювати", - сказав Дикий.

Відео дня

При цьому, на думку аналітика, Гнезділов та інші мають хибу у тому, що "висувають абсолютно правильні претензії владі, а при тому, ризикують існуванням держави".

"Не можна, у принципі, ставити поняття: у нас погана влада - значить я не воюю за цю державу. Все це базово хибна конструкція. Влада міняється, владу ми самі собі обираємо. От кого зараз обрали, от так вони і керують. Оберемо когось іншого, якщо буде держава. Тобто, держава – це стала інституція і на кону стоїть саме її існування", - наголосив Дикий.

Він додав, що лише під час громадянського конфлікту можна казати, піду чи не піду воювати на підтримку за конкретного президента.  

"Коли ідеться про конфлікт з іншою країною, яка просто хоче ліквідувати нашу країну - просто взяти і стерти с карти, у цій ситуації ні в якому разі не можна ставити знак рівняння між владою і державою", - наголосив Дикий.

Він підкреслив, що ключова помилка Гнезділова полягає у тому, що виражаючи правильні претензії до влади, він ставить під сумнів існування самої держави. Це неправильно, бо сьогодні ключова задача – це врятувати державу. Тому, вчинок Гнезділова несе величезну шкоду країні і створює величезні ризики. 

"Він хотів привернути увагу до проблеми того, що це абсолютна несправедливість – виходить, що хтось одягнув піксель назавжди, а хтось інший не одягне його ніколи. Під час великої війни так не можна. Але чого він в реальності добився? Він що, добився покращення мобілізації? Ні! Він добився покращення рекрутингу? Ні!" - сказав Дикий. 

Дикий вважає, що парламенту треба негайно схвалити два закони – про граничний термін служби і про криміналізацію ухилення від військово обліку. Окремо аналітик сказав, що самовільне залишення частин військовим впливає на боєздатність.  

Інцидент з Гнезділовим - що сталось

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня Гнезділов оголосив, що самовільно залишає частину до встановлення чітких термінів служби чи свого 25-річчя. Він пояснив це бажанням донести до влади та суспільства необхідність демобілізації.

11 жовтня військовослужбовцю 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергію Гнезділову, який публічно самовільно залишив свою частину, Печерським судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без права на заставу.

"Я за те, щоб нарешті у нашій країні відповідальність була не тільки для військових, які пішли у СЗЧ, але й для верховного головнокомандувача, який обіцяв це військовим. А ще для міністра оборони, який також обіцяв. Я хочу, щоб нарешті нас почули", - закликав боєць.

Вас також можуть зацікавити новини: