В Україні зростає кількість випадків дезертирства / колаж УНІАН, фото УНІАН

Порівняно з минулим роком в Україні різко зросла кількість випадків дезертирства. Українці, які записалися до Сил оборони в перші дні широкомасштабного вторгнення Росії 2022 року, виснажені, і втеча стає дедалі привабливішим варіантом, пише The Times.

За даними Офісу генерального прокурора України, у період із січня до вересня 2024-го було відкрито 51 000 кримінальних проваджень за дезертирство і залишення військової частини.

"Це вже вдвічі більше, ніж 24 000 у 2023 році, і значно більше, ніж у 2022 році, коли було відкрито лише 9 000 справ", - ідеться в публікації.

Відео дня

Демонстративне СЗЧ Гнезділова

Публічне самовільне залишення частини (СЗЧ) військовослужбовцем 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергієм Гнезділовим після майже п'яти років безперервної служби розкололо українське суспільство, пише The Times.

За словами військового, сам він не раз в останні місяці бачив, як його товариші по бригаді дезертирували, часто використовуючи той самий метод втечі під час відпустки через хворобу.

При цьому, як нагадало видання, у серпні в Україні декриміналізували перші випадки втеч військовослужбовців у спробі таким чином спонукати їх повернутися на службу. Однак, на Гнезділова все ж завели справу, і тепер йому загрожує до 12 років ув'язнення. За його словами, адвокати його заздалегідь про це попереджали, що з нього хочуть зробити "приклад".

Демобілізація в Україні - заява Міноборони

Окремо вказується, що ухвалений у квітні закон про мобілізацію в Україні помітно збільшив кількість новобранців. Водночас закон так і не вирішив питання про демобілізацію військовослужбовців. Зазначається, що відповідний пункт, який обмежив би термін служби трьома роками, було виключено із законопроєкту після втручання головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

У Міноборони України це пояснили так:

"Заходи з демобілізації призведуть до зниження бойових спроможностей підрозділів, порушення наступальних і оборонних дій та порушення ротації підрозділів".

У міністерстві запевнили, що ведуть роботу "щодо поліпшення порядку ротації солдатів на лінії фронту і за її межами".

Законопроєкт про демобілізацію - що повідомлялося

Нагадаємо, секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявляв, що в Україні досі немає чітких термінів служби в армії через проблеми з мобілізацією, і навряд чи новий законопроєкт про демобілізацію поставить у цьому питанні крапку:

"У нас проблеми з мобілізацією. Останнім часом вона трохи погіршилася. У мене питання: як ми можемо визначити ці чіткі терміни служби, якщо в нас немає ким замінити (військових на фронті - УНІАН). Тому тут питання насамперед до проведення мобілізації, мотивації людей".

Вас також можуть зацікавити новини: