В Одесі затвердили перелік памʼятників, які підлягають демонтажу / фото ua.depositphotos.com

В Одесі хочуть демонтувати 19 пам’ятників і пам’ятних знаків, які містять символіку російської імперської політики. Серед них є відомий монумент – погруддя російському поету Олександру Пушкіну – що розташований у середмісті, навпроти будівлі мерії.

Перелік об’єктів, що підлягають демонтажу, містить проєкт розпорядження виконкому Одеської міської ради. Документ стосується призначення Управління капітального будівництва міськради замовником проєктування демонтажу (перенесення, вилучення) з публічного простору пам’ятників, пам’ятних знаків, їх окремих елементів в Одесі.

Призначення замовника необхідно, відповідно до статей 31, 52 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та враховуючи розпорядження Олега Кіпера – начальника Одеської обласної державної (військової) адміністрації – від 26 липня 2024 року про демонтаж згаданих об’єктів, що містять символіку російської імперської політики. Контроль за виконанням рішення виконкому покладуть на першого заступника міського голови Олександра Філатова.

Відео дня

Згідно з переліком, демонтажу підлягають 19 об’єктів. Серед них – пам’ятники барду, актору Володимиру Висоцькому, двічі Герою Радянського Союзу, генералу армії Івану Черняховському, вченому, селекціонеру Івану Мічуріну, письменнику Ісааку Бабелю, Олександру II – пам’ятна колона на честь закладки парку ім. Тараса Шевченка, макети орденів Леніна на площі Десятого квітня (на меморіалі "Крила Перемоги"), стіна Чекістів. Також приберуть пам’ятник академіку, вченому в галузі космонавтики, двічі Герою Соціалістичної праці Валентину Глушку, погруддя двічі Герою Радянського Союзу, маршалу Родіону Маліновському тощо.

Окрім того, у переліку є два пам'ятники російському поету Олександру Пушкіну. Один – відносно невеликий, розташований на однойменній вулиці (згідно з останнім перейменуванням – вул. Італійська). Інший – велике погруддя-монумент – на Приморському бульварі, на краю площі, на якій знаходиться Одеська міська рада.

Саме це погруддя викликало певні суперечки в місті – думки жителів розділилися. Одні вважають, що це погруддя чіпати не треба, бо воно старовинне (встановлено у 19 столітті), встановлено на пожертвування містян, а поет оспівав у своїх творах місто. Водночас інші наполягають на тому, що Пушкін перебував в Одесі лише приблизно рік та уособлює собою російську імперськість.

У мерії в коментарі УНІАН уточнили, що рішення про призначення виконавця демонтажу розглядатимуть на найближчому засіданні виконкому.

Декомунізація в Одесі

Нагадаємо, 29 липня у соціальних мережах з’явилася фотокопія розпорядження начальника Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, яким він затверджує перейменування низки топонімів. Згідно з його розпорядженням від 26 липня "Про перейменування об’єктів топонімії у населених пунктах Одеської області", проспект Добровольського стане проспектом Князя Володимира Великого, в історичному центрі площа Думська, де знаходиться мерія Одеси, отримає назву Біржова. Бульвар, названий на честь сатирика Михайла Жванецького, стане бульваром Військово-морських сил, а вулиця Ільфа і Петрова стане вулицею на честь Сім’ї Глодан – родини одеського пекаря, яка мешкала у ЖК "Тірас".

Також вулицю контрадмірала Луніна перейменують на честь командира 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Віталія Гуляєва, який загинув у 2022 році. Вулиця Леваневського отримає назву "Січових стрільців", Льва Толстого – режисерки Кіри Муратової, Паустовського – 28-ї бригади, Пушкінська стане Італійською (історична назва), площа Толбухіна – Трибуни героїв, площа Льва Толстого хочуть назвати на честь Менделя Сфорима – єврейського письменника, який вважається основоположником сучасної світської літератури мовою їдиш (роки життя – 1835-1917). У місті повинні з’явитися вулиці Олександра Кошиці, Олексія Маркевича, Павла Зеленого, Миколи Савича тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: