Митрополит пояснив, чи обов'язково святити паску на Великдень / УНІАН

Нагальної потреби в освяченні великоднього кошика немає - це радше українська традиція, заявив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"На Великдень ми приносимо до храму на освячення частинки тих страв, які потім будуть на святковому столі: паску, сир, яйця, ковбасу. Але нагальної потреби освячувати великодній кошик нема. Це українська традиція, у багатьох православних країнах її не дотримуються", - пояснив Олександр Драбинко.

Митрополит пригадав, що у його дитинстві родина не могла піти до храму, тому дідусь читав "Отче наш" і окроплював святковий стіл свяченою йорданською водою. Потім сім'я сідала до великоднього столу.

Відео дня

Драбинко нагадав, до завершення Великодньої служби та освячення пасок триває Великий піст, тож куштувати паску чи будь-що зі святкового кошика до того часу не можна.

"Розговіння (споживання їжі в перший день після посту - УНІАН) відбувається саме у святу неділю, коли ми починаємо споживати продукти, від яких утримувалися у дні Великого Посту", - наголосив Драбинко.

Великдень в Уркаїні - традиції

Великдень в Україні - одне з найважливіших християнських свят, яке символізує воскресіння Ісуса Христа та перемогу життя над смертю. Святкують його навесні, у неділю після першого повного місяця після весняного рівнодення.

Головні традиції:

  • Великодня служба - нічне богослужіння з хресною ходою.
  • Освячення паски та страв - віряни несуть до церкви великодній кошик із паскою, яйцями, м’ясом.
  • Писанки - розписані яйця як символ відродження.
  • Христосання - вітання "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!"

Це час родинного єднання, надії та духовного очищення.

Вас також можуть зацікавити новини: