Рівень довіри до Зеленського зафіксувався на одній позначці / фото president.gov.ua

Рівень довіри українців до президента країни Володимира Зеленського незмінний протягом останніх півроку і зафіксувався на позначці 59%.

Про це інформує Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), посилаючись на результати проведеного упродовж 20 вересня-3 жовтня 2024 року власного всеукраїнського опитування про довіру Зеленському та динаміку зміни громадської думки з 2019 року і до кінця вересня 2024 року. 

Як зазначають у КМІС, після президентських і парламентських виборів 2019 року 80% українців довіряли нинішньому главі держави. Проте до лютого 2022 року рівень довіри поступово знизився до 37% і напередодні вторгнення вже було більше тих, хто йому не довіряє.

Відео дня

Після вторгнення рівень довіри зріс до 90%. Далі, почалась тенденція до зниження цього показника. Так, до кінця грудня 2023 року рівень довіри знизився до 77%, до лютого 2024 року – до 64%, до травня 2024 року – до 59%. Водночас між травнем і вереснем 2024 року показники практично не змінилися і наразі 59% українців довіряють Зеленському, 37% – не довіряють. Ще 3% у вересні не могли визначитись.

Вплив війни на думку про Зеленського

Соціологи інформують, що у всіх регіонах України ситуація досить подібна і баланс довіри-недовіри Зеленському – позитивний. Дещо вирізняється на тлі інших Схід, де 51% довіряють і 45% – не довіряють. В інших регіонах довіряють дещо більше – 58-62% проти 35-38%.

Звертається увага, що раніше КМІС публікував інші результати цього ж опитування, за якими 54% українців вважають, що Захід щиро хоче прийнятного для України результату, а 38%, навпаки, вважали, що Захід утомився від України та тисне для укладення несправедливого миру.

"Доцільно зазначити, що більше довіряють президенту ті, хто вважає, що Захід хоче справедливого миру для України – 69% серед них довіряють проти 29%, які не довіряють. Серед тих, хто вважає інакше, та тих, хто не зміг відповісти на це запитання, 50% і 47% відповідно довіряють президенту. Не довіряють – 48% і 42%. Якщо поєднати відповіді на обидва запитання, то можемо отримати матрицю сприйняття поточного контексту. На одному полюсі будуть ті, хто зневірився у Заході та водночас не довіряє президенту – таких наразі 18%. На протилежному полюсі – ті, хто вірять у підтримку Заходу та довіряють Президенту – таких наразі 37%", - коментують у КМІС.

Між цими двома "полюсами" - люди з проміжними позиціями, переважно це поєднання довіряють президенту-зневірився у Заході або навпаки. 

"Така матриця сприйняття пов’язана із іншими важливими поглядами. Наприклад, у запитанні про готовність до територіальних поступок (предмет одного з майбутніх пресрелізів) найбільше готові до них – ті, хто скептичні до Заходу та критичні до президента. Найбільшою мірою проти – ті, хто вірять у Захід та довіряють президенту", - зауважують соціологи.

В ході опитування вивчено думку 2004 респондентів. Використано метод телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. 

Статистична похибка не перевищує 2,9%.

Що думають українці з інших важливих питань

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня КМІС опублікував результати опитування українців стосовно того, чи здатна наша країна за підтримки Заходу досягти успіху у війні, розв’язаній РФ.

Так виявилось, що наразі абсолютна більшість українців – 81% – продовжують вірити, що Україна здатна досягнути успіху, якщо Захід буде належним чином підтримувати. Вважають, що Росія сильна і їй протистояти Україна не зможе – 14%, ще 6% респондентів не змогли визначитися зі своєю думкою.

При цьому спільне опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова показало, що абсолютна більшість українців хоче будувати своє майбутнє життя в Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини: