Експерт попередив, що цукраїнців чекає бекаут / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Говорити про те, що нового блекауту в Україні не буде, занадто оптимістично, заявив керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія XXI" Павло Лакійчук в ефірі шоу "Говорить Великий Львів".

"Загроза дійсно дуже серйозна. Я нагадаю блекаут 2022-2023 року. Саме тоді росіяни вперше випробували тактику ударів по розподільчій мережі, підстанціях, які оточують наші атомні електростанції. Не потрібно бити по ядерних реакторах, б'єш по підстанціях, відповідно - атомній електростанції нікуди подіти свою вироблену генерацію, і автоматика спрацьовує, вона вимикається, спрацьовують системи захисту", - пояснив він.

Експерт нагадав, що росіяни з весни цього року здійснювали удари по балансуючій генерації, тепло- та гідроелектростанціях в Україні.

Відео дня

"Це фактично підготовка до масового блекауту, тому що немає балансу електроенергії, не можна маневрувати енергетичними потужностями у випадку суперстресу. Тому говорити про те, що нового блекауту не відбудеться, це занадто оптимістично. Ворог має для цього можливості. Наша енергетична система перебуває в дуже складній ситуації. Тому порадувати нічим не можу. Але наша ППО, в порівнянні з 2022 роком стала значно потужнішою", - розповів Лакійчук.

Удари по критичній інфраструктурі

21 вересня міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що за даними української розвідки, Кремль готує удари по критичних об'єктах української атомної енергетики напередодні зими. Зокрема, це стосується відкритих розподільних пристроїв на АЕС і підстанціях електропередачі, критичних для безпечної експлуатації атомної енергетики.

Сибіга наголосив, що пошкодження цих установок створює високий ризик ядерного інциденту з глобальними наслідками. Українські спецслужби передали ці дані нашим партнерам. Про це також повідомили в МАГАТЕ.

Вас також можуть зацікавити новини: