Ілюстрація / REUTERS

Міністр юстиції України Денис Малюська анонсував масове закриття в’язниць та скорочення кількості персоналу, там де вони не заповнені засудженими.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Малюська повідомив в Гостомелі під час представлення «To do list» змін, які плануються у сфері юстиції в Україні.

«У нас немає жодних достовірних даних про те, скільки ув’язнених перебуває в місцях (позбавлення волі – УНІАН) по території України. Ми приблизно розуміємо, що це більше 50 тисяч – можливо 55, можливо 53, плюс-мінус кілька тисяч. Ми не можемо це адмініструвати. Ми не розуміємо, що відбувається з людьми по всій території України, по всіх установах, у нас немає обліку», - заявив він.

Відео дня

Міністр зауважив, що вже запущено спеціально розроблене програмне забезпечення, в якому буде працювати кожна установа виконання покарань, де будуть обліковуватись особи, які перебувають в установах.

«Це програмне забезпечення дозволить не тільки обліковувати осіб, але й мати інформацію про усі ризики, пов’язані з особою», - додав міністр.

«Що ми хочемо зробити?...Наша перша мета – збільшити кількість типів покарань, які не пов’язані з позбавленням волі. Друге – ми хочемо врешті-решт зробити нормальні установи, не цей «ад»…. Сучасна установа для відбування покарань, обладнана усім необхідним сучасним обладнанням, енергоефективна з мінімальною кількістю працівників, коштуватиме її будівництво з нуля близько 300 млн євро на тисячу ув’язнених. Це величезні кошти, не впевнений, що наше суспільство готове в це інвестувати», - розповів він.

Читайте такожВ Одеському СІЗО за три тижні померли четверо ув'язнених: один вчинив самогубство

Керівник Мін’юсту заявив про намір спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО: «По суті це буде щось на кшталт гарно охоронюваних готелів, де особи, в яких є кошти зможуть перебувати, очікувати вирок суду. За рахунок цих коштів ми частково зможемо покривати витрати і перебування осіб, які перебуватимуть у звичайних слідчих ізоляторах. Спробуємо зробити хоча б на одному пілотному проекті. Побачимо наскільки ця бізнес-модель працююча і надалі пробуватимемо розширити цей експеримент, якщо він виявиться успішним на всю територію України. Для цього потрібно буде трішки змінити законодавство, але це в наших першочергових планах», - наголоси Малюська.

Також за його словами, однією з ключових цілей, які планує зробити Мін’юст, - це надати доступ ув’язненим до освіти і корекційних програм, збільшення фінансування на медицину, харчування та побут і збільшення заробітної плати для тих, хто працює в місцях відбування покарань.

«На жаль, у бюджеті ми не змогли отримати фінансування пенітенціарної системи, тому єдиним виходом для того, щоб досягти цих цілей, буде масове закриття в’язниць та скорочення кількості персоналу, там де вони не заповнені. Це буде важко, це буде складно. Це потребуватиме багато ресурсів, але іншого виходу ми не маємо. Сподіваюсь, що після цього скорочення ми зможемо істотно збільшити заробітну плату тим, хто залишиться і хоч якось привести до нормального стану установи, які залишаться працювати», - підсумував міністр.

Нагадаємо, раніше в Мін'юсті повідомляли, що слідчі ізолятори в Україні заповнені на 95% і майже всі не відповідають нормам, які є в Європі.