Об'єднана єврейська громада України опубліковано звіт "Антисемітизм в Україні - 2018" / djc.com.ua

 Об'єднана єврейська громада України (ОЄГУ) зафіксувала за 2018 рік 107 інцидентів антисемітського спрямування.

Про це йдеться в офіційному звіті громади на тему: «Антисемітизм в Україні за 2018 рік».

Відзначається, що ОЄГУ провела моніторинг випадків антисемітизму на території України упродовж минулого року і представила офіційний звіт.

Відео дня

Документ становить собою дослідження проблеми нетерпимості за національною ознакою, спрямованої проти євреїв. Основну частину звіту становлять відомості про випадки антисемітизму та їх аналіз.

За словами керівництва ОЄГУ, громадою в 2018 році було розпочато системну фіксацію випадків антисемітизму.

До звіту було включено прогнози можливого розвитку проблеми антисемітизму на території України і запропоновано способи її розв‘язання. У ОЄГУ вважають, що звіт буде корисний на різних рівнях - і офіційним організаціям, і кожному єврею України.

Також організація визнає наявність антисемітизму в Україні, але відзначає його побутовий характер. У звіті йдеться про зростання випадків побутового антисемітизму і вандалізму.

При цьому організація звертає увагу на те, що за 2018 рік не зафіксовано жодного випадку фізичного насильства, зумовленого нетерпимістю до євреїв.

У звіті вказується на те, що за підсумками дослідження, проведеного дослідницьким центром «Пю» (Pew Research Center, Вашингтон) з червня 2015 по липень 2016 року і опублікованого в 2018 році, 5% дорослого населення України проявляє нетерпимість щодо представників єврейської національності.

Експерти відзначають, що серед країн Східної Європи Україна відзначена найменшим рівнем антисемітизму: у Білорусі з аналогічного показника зафіксовано 13% свідчень, у Польщі - 18%, в Румунії - 22%.

Загалом, Об'єднаною єврейською громадою України за 2018 рік зафіксувала 107 інцидентів антисемітського спрямування. З них: 31 був зареєстрований за зверненнями на Єврейську гарячу лінію України «910», частина випадків зафіксована в українських ЗМІ, а частина була оприлюднена єврейським громадським діячем Едуардом Долинським.

В результаті аналізу зібраної інформації, випадки проявів антисемітизму були розділені на 3 категорії:

1. Прямий антисемітизм, тобто дії, що мають на меті приниження євреїв, донесення думки про їх неспроможність, неповноцінність, існування удаваної єврейської змови, прямі образи і погрози на адресу представників єврейської національності - 73 випадки.

2. Непрямий антисемітизм - випадки ксенофобних дій, під час яких суб'єкт не переслідує мети безпосередньо образити чи дискредитувати євреїв, але робить це ненавмисно - 18 випадків

3. Висловлювання або дії антисемітського характеру, які виходять від посадових осіб - 16 випадків.