Саркофаг був побудований у III столітті н. е. / Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Turkey

У Туреччині знайшли гробницю римського гладіатора, у якій були рештки 12 людей, але його решток не було.

Гробниця на пагорбі Аясулук належала гладіатору на ім'я Євфрат, який жив у третьому столітті. Однак, річ у тім, що 200 років потому її повторно використовували як братську могилу для 12 осіб, пише Independent.

"З напису на гробниці ми знаємо, що спочатку вона була для гладіаторів. Саркофаг був побудований у III столітті н. е.", - розповів археолог Сінан Мімароглу з Університету ім. Мустафи Кемаля в Хатаї.

Відео дня

Археологи підозрюють, що поховані люди були представниками вищого класу або духовенства. "Малоймовірно, що звичайну людину поховали б у такий скрупульозний спосіб", - сказав Мімароглу.

Однак про гладіатора, крім його імені, більше жодних відомостей немає. Наразі дослідники оцінюють гравюри на кришці саркофага, щоб краще зрозуміти, що це був за гладіатор і період, у який він жив.

Вчені виявили, що кришку додали до гробниці близько восьмого століття, а також три хрестові рельєфи, датовані п'ятим століттям. Під нею була мармурова підлога, зарита приблизно на 20 см під базилікою, дренажна система і кілька інших гробниць.

Останнє відкриття проливає більше світла на історію стародавнього міста, яке, за даними ЮНЕСКО, вважалося одним із найбільших і найважливіших у стародавньому Середземномор'ї. Його походження оповите таємницею, але археологи думають, що ним керувала низка завойовників, включно з персами і греками. Потім за Римської республіки Ефес був визнаний "вільним" містом і точкою стародавньої торгівлі між Сходом і Заходом. Це був один з найважливіших середземноморських портів, які використовували для експорту продукції в Грецію, Італію.

Вас також можуть зацікавити новини: