Науковці посадили дрейне насіння і виростили дерево / колаж УНІАН, фото доктора Сари Саллон

Вчені виростили триметрове дерево з таємничої 1000-річної насінини, яку археологи виявили у печері в Іудейській пустелі наприкінці 1980-х років, пише LiveScience.

Зазначається, що для цього дослідникам знадобилося майже 14 років. Загадковий зразок назвали "Шеба". Передбачається, що це дерево може належати до вимерлого виду, які кілька разів згадуються в Біблії.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Communications Biology, вчені змогли провести ДНК, хімічний і радіовуглецевий аналізи дерева, що дало нові підказки про його походження.

Відео дня

Зокрема, дослідники встановили, що знайдене насіння датується періодом між 993 і 1202 роками н. е. За їхніми словами, дерево, що виросло з нього, може бути джерелом біблійного "цорі" ("бальзам") - смолистого екстракту, пов'язаного з описаним у Біблії зціленням.

Зазначається, що "Шеба" належить до роду Commiphor із сімейства миррових і ладанових (Burseraceae), яке об'єднує близько 200 сучасних видів рослин.

Хімічний аналіз листя і смоли "Шеби" показав, що дерево багате на пентациклічні тритерпеноїди, які є біологічно активними сполуками з протизапальними і протираковими властивостями. Згідно з дослідженням, листя і стебла також містять багато сквалену - натуральної маслянистої речовини з антиоксидантними та пом'якшувальними для шкіри властивостями.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, що вчені плетуть штучну павутину, яка зможе лікувати хронічні рани.

Вас також можуть зацікавити новини: