У Землі з'явиться ще один місяць - що це означає / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Дослідники Карлос де ла Фуенте Маркос і Рауль де ла Фуенте Маркос опублікували дослідження, в якому зазначено, що Земля може регулярно захоплювати астероїди з популяції навколоземних об'єктів (NEO) і витягати їх на свою орбіту, перетворюючи їх на мінімісяці. УНІАН розповість, що це означає для землян.

Чому буде два місяці - як з'явився ще один супутник Землі

Про те, що у Землі буде два місяці, стало відомо з матеріалів дослідження астрономів. Вони підрахували, що виявлене небесне тіло - це астероїд 2024 PT5, який обертатиметься навколо Землі з 25 вересня до 25 листопада. Науковці охрестили знахідку новим "міні-місяцем" і сказали, що така подія може повторитися у 2055 році.

У Time пишуть, що NASA виявили цей астероїд ще 7 серпня, вчені припускають, що він стався з поясу астероїдів Арджуна, куди він, імовірно, повернеться, щойно покине орбіту Землі. Також учені заявили, що 2024 PT5, можливо, є частиною викиду під час удару об Місяць, а це означає, що супутник Землі міг виникнути як частина початкового Місяця. Проте, щоб відповідати вимогам, астероїд має зробити повний оберт навколо Землі хоча б один раз, а 2024 PT5 здійснюватиме підковоподібну орбіту, тому технічно вчені не можуть назвати об'єкт повноцінним Місяцем, але не сумніваються в тому, що це дійсно природне космічне тіло.

Відео дня

За даними New York Times, наближаючись до Землі, астероїди, як правило, роблять одне з двох: у більшості випадків вони промахуються. Іноді вони потрапляють, залишаючи яскраву смугу в небі нашої планети або жахливу нову рану в її корі. Але дуже рідко астероїд захоплюється гравітацією Землі і кружляє навколо планети, стаючи, по суті, місяцем - нехай і ефемерним.

Два місяці на небі 2024 - цінність і значення

Астрономи підрахували, що 2024 PT5 зробить петлю навколо планети, перш ніж вирветься з гравітаційної прив'язки і полетить у космос. Мінімісяць розміром всього близько 10 метрів буде вкрай важко побачити із Землі без професійного телескопа, тому споглядати таку подію у звичайних людей не вийде.

Цікаво, що багато з таких об'єктів, як 2024 PT5, містять дорогоцінні метали, які колись компанії сподіваються витягти за допомогою космічних кораблів. Важливо й те, що такі астероїди, незважаючи на свій малий розмір, можуть серйозно нашкодити планеті, якщо потраплять у населену людьми місцевість, тож науковці ретельно відслідковують рух небесних тіл у космосі та попереджають про будь-які потенційно цікаві явища.

Вас також можуть зацікавити новини: