Куркумін може призводити до руйнівних реакцій всередині мікробів / фото - Unsplash

Супербактерії (стійкі до антибіотиків бактерії) є одними з найсерйозніших небезпек для здоров'я населення в наш час. Вони здатні мутувати, щоб протистояти навіть найпотужнішим антибіотикам, пише Earth.

У боротьбі з цими смертельно небезпечними патогенами дослідники з Техаського університету A&M виявили щось інтригуюче. У своєму дослідженні вони з'ясували, що куркумін, який надає куркумі яскраво-жовтого кольору, здатний повернути назад стійкість супербактерій до антибіотиків.

За словами вчених, куркумін, який, будучи представленим бактеріям як джерело їжі, а потім спричиненим світлом, призводить до руйнівних реакцій усередині мікробів. В кінцевому підсумку він вбиває бактерії.

Відео дня

У виданні зазначили, що цей процес ефективно знижує кількість стійких до антибіотиків штамів. Це робить звичайні антибіотики знову корисними.

У той час як розробка нових антибіотиків досягла свого піку, стійкі до них бактерії стали стрімко розвиватися, відкривши еру супербактерій. У виданні поділилися, що до них належать метицилін-резистентний золотистий стафілокок, ванкоміцин-резистентний ентерокок і деякі лікарсько-стійкі штами бактерій, які викликають пневмонію.

"Коли бактерії починають ставати стійкими до звичайних антибіотиків, відбувається те, що ми називаємо антибіотичною катастрофою. Щоб подолати цю проблему, нам потрібні альтернативні способи або знищити супербактерії, або знайти новий спосіб змінити природні процеси всередині бактерій, щоб антибіотики знову почали діяти", - розповів професор кафедри біомедичної інженерії та старший автор дослідження доктор Вандерлей Баньято.

У виданні пояснили, що у своєму дослідженні вчені застосували метод, відомий як фотодинамічна інактивація. У ньому використовуються світло і світлочутливі молекули, відомі як фотосенсибілізатори, для генерації реактивних форм кисню. Ці види можуть знищувати мікроорганізми, порушуючи їхні метаболічні процеси.

В експериментах учених як фотосенсибілізатор використовували куркумін. У виданні підкреслили, що принадність цього підходу полягає в тому, що куркумін також є природною їжею для бактерій.

Команда протестувала цей метод на штамах золотистого стафілокока, стійких до таких антибіотиків, як амоксицилін, еритроміцин і гентаміцин. У підсумку з'ясувалося, що куркумін дійсно може знищувати супербактерії.

Інші дослідження вчених

Раніше вчені знайшли замороженого хробака, який ожив після 46 тисяч років "сплячки". За словами дослідників, більшу частину свого існування хробак провів у підвішеному стані.

Крім того, вчені відкрили новий стан води - пластичний. Дослідники з'ясували, що Plastic Ice VII формується в інших частинах Сонячної системи під впливом високих температури і тиску.

Вас також можуть зацікавити новини: