Учені побачили вражаючий контраст в активності мозку між шанувальниками різних жанрів фільмів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Учені встановили, що вибір жанру фільмів пов'язаний із тим, як мозок обробляє емоції. Про це пише доктор філософії, експерт із сенсорних досліджень у Ньюфаундленді Ейнслі Хоторн у своєму матеріалі для видання Psychology Today із посиланням на нещодавнє дослідження, опубліковане у Frontiers in Behavioral Neuroscience.

"Фільми настільки захопливі, тому що вони не тільки відображають усі людські емоції, а й викликають їх. Негативні емоції, як-от гнів або страх, відіграють центральну роль у багатьох фільмах", - розповіла провідна авторка дослідження і докторантка з психології в Університеті Мартіна Лютера в Галле-Віттенберзі Естер Цвікі.

Як пише Хоторн, під час дослідження вчені опитали 257 осіб про їхній улюблений жанр фільмів, а також просканували їхній мозок за допомогою апарату функціональної магнітно-резонансної томографії.

Відео дня

"Під час сканування учасникам показували обличчя, що виражають гнів або страх. Тим часом дослідники стежили за двома областями їхнього мозку: мигдалеподібним тілом, що відповідає за обробку емоцій, і прилеглим ядром, мозковим центром винагороди", - додала експерт.

За її словами, в результаті вчені побачили разючий контраст в активності мозку між шанувальниками різних жанрів фільмів:

"У шанувальників бойовиків були найсильніші реакції в обох областях мозку. Вони не тільки сильно стимулювалися, бачачи негативні емоції, але ця стимуляція також відчувалася ними як винагорода. Результати були схожими для шанувальників комедії. З іншого боку, ті, хто надавав перевагу трилерам і документальним фільмам, набагато слабше реагували на вигляд негативних емоцій на екрані".

Як припустила авторка дослідження, "схоже, люди обирають жанри фільмів, які найоптимальніше стимулюють їхній мозок".

Нагадаємо, раніше вчені встановили, що вчені визначили нову групу крові.

Вас також можуть зацікавити новини: