Китайці створили магнітне поле, у 800 тисяч разів сильніше за земне / скріншот ілюстративний

Дослідники з Лабораторії сильних магнітних полів Китайської академії наук встановили новий світовий рекорд, створивши магнітне поле, у 800 000 разів сильніше, ніж у Землі. Про це повідомляє Interesting Engineering.

Зазначається, що резистивний магніт створює стійке магнітне поле в 42,02 Тесла, перевершивши таким чином попереднє досягнення у 41,4 тесла, встановлене вченими в Національній лабораторії сильних магнітних полів США в 2017 році.

Подібні резистивні магніти допомагають науковцям вивчати особливі властивості сучасних матеріалів. Зокрема, вони дозволяють досліджувати надпровідники - речовини, які можуть проводити електрику без нагрівання при дуже низьких температурах. Також за їхньою допомогою можна спостерігати нові фізичні явища та змінювати стан речовини.

Відео дня

За словами Йоахіма Возниці, фізика з Дрезденської лабораторії високого магнітного поля в Німеччині, рекордний магніт у Китаї закладає основу для розробки надійних магнітів, здатних витримувати навіть сильніші магнітні поля. Це досягнення може "прокласти шлях дослідникам до відкриття нової фізики".

Водночас такий магніт має і недолік - ​​значне енергоспоживання, що робить його дорогим в експлуатації. Наприклад, резистивний магніт SHMFF потребував 32,3 мегават електроенергії, щоб досягти свого рекордного поля, що вимагало сильного наукового обґрунтування для використання такого ресурсу. Так, для встановлення рекорду знадобилося 32,3 МВт електроенергії. Тому зараз триває розробка гібридних і повністю надпровідних магнітів, які можуть створювати сильні магнітні поля з меншими витратами енергії.

"Проблема високого енергоспоживання стимулює розробку гібридних і повністю надпровідних магнітів, які можуть створювати сильні магнітні поля з меншою енергією. ... Хоча очікується, що ці нові магніти будуть дешевшими в експлуатації, ніж резистивні магніти, вони також мають свої проблеми, такі як більш висока вартість будівництва та складні системи охолодження", - йдеться у матеріалі.

Останні новини науки

Нещодавно археологи знайшли давні поселення в Англії. Найдавнішим знахідкам 6000 років, вони відносяться до епохи неоліту та бронзової доби.

Також УНІАН повідомляв, що вчені назвали історичний час, коли люди навчилися розмовляти. До появи повноцінної мови пращури людей користувалися лише емоційними вигуками, які не мали сенсу поза контекстом конкретної ситуації.

Вас також можуть зацікавити новини: