За словами вчених, ці човни були пристосовані для далеких подорожей у відкритому морі / фото Вікіпедія

Скандинави, швидше за все, використовували човни зі шкіри тварин для полювання і торгівлі приблизно 5 тисяч років тому. Про це йдеться у дослідженні, завдяки якому вчені дізналися більше інформації про "морську спеціалізовану" ранню культуру Європи, пише The Independent.

Відомо, що культура ямково-гребінцевої кераміки (PWC), яку було названо через характерний глиняний посуд з глибокими ямами, мігрувала зі Сходу та оселилася на території сучасної Скандинавії, а саме на частинах Швеції, Данії та Фінляндії, між 3500 та 2300 роками до нашої ери.

Дослідники вважають, що ця "морська спеціалізована" група виділялася серед ранніх європейських суспільств кам'яного віку, адже продовжувала займатися полюванням на тюленів та рибальством у той час, коли на континенті вже понад п'ять століть існувало сільське господарство. Крім того, вони здійснювали далекі подорожі через Балтійське море та протоки Каттегат і Скагеррак.

Відео дня

Для того, аби здійснювати такі подорожі, стародавня культура потребувала б якісних човнів, проте вчені зазначають, що археологічні свідчення про такі човни є рідкісними.

"Хоча існують деякі свідчення про каное, виготовлені PWC з видовбаних дерев'яних колод, дослідники кажуть, що вони були замалі для відкритого моря, і, ймовірно, використовувалися лише для пересування внутрішніми озерами.Зараз археологи припускають, що давні скандинави, ймовірно, використовували човни зі шкур тварин для риболовлі, полювання, подорожей і торгівлі на великі відстані у відкритих морських водах", - розповідають у матеріалі.

Також ці човни були, швидше за все, пристосовані для далеких подорожей у відкритому морі.

"Оскільки ми знаємо, що люди PWC здійснювали такі подорожі, дуже ймовірно, що вони використовували для цього більш досконалі судна, ніж прості дерев'яні човни. Однак, які саме типи човнів вони використовували, залишається відкритим питанням", - наголошують вчені в новому дослідженні, опублікованому в Journal of Maritime Archaeology.

Водночас науковці висловили підозри, що шкури тюленів та тюленячий жир, швидше за все, використовувалися як головні елементи для гідроізоляції шкіряних човнів. У дослідженні додають, що обрізки шкур і тюленячий жир - це два найпоширеніші матеріали, які були знайдені на археологічних розкопках PWC, що могли б бути ключовими для виготовлення човнів зі шкіри.

Інші наукові дослідження

Як писав УНІАН, вчені виявили в мозку людини мікропластик. Його знайшли у мозковому центрі нюху, а саме у нюховій цибулині. За словами науковців, крихітні частинки пластику, які наразі всюди присутні у повітрі, швидше за все, вдихалися померлими впродовж життя.

Також повідомлялось, що горили допомогли людям відкрити нові види рослин, які мають раніше невідомі лікарські властивості. Зокрема в складі цих рослин є велика кількість антиоксидантів, а також речовини, які добре можуть боротися з мікробами.

Вас також можуть зацікавити новини: