Більшість рекордсменів-довгожителів є фейковими, каже вчений / фото УНІАН

Більшість довгожителів, старших за 100 років, насправді є "фейковими",а їхній реальний вік є меншим, ніж вони стверджують. Про це в інтерв’ю The Conversation розповів старший науковий співробітник Центру лонгітюдних досліджень Університетського коледжу Лондона Сол Джастін Ньюман.

За словами науковця, тема фейкових довгожителів зацікавила його в 2010-х роках. Тоді він розвінчав кілька статей, опублікованих у авторитетних наукових журналах Nature and Science.

"Я відстежив 80% людей старше 110 років у світі (інші 20% – з країн, які ви не можете проаналізувати). З них майже ніхто не має свідоцтва про народження. У США таких людей понад 500; семеро мають свідоцтво про народження. Що ще гірше, лише близько 10% мають свідоцтво про смерть", – розповів Ньюман.

Відео дня

Зокрема науковець критикує концепцію так званих "блакитних зон", – регіонів світу, де начебто спостерігається підвищена концентрація сторічних довгожителів, порівняно з рештою планети. 

"Окінава в Японії є однією з таких зон. У 2010 році був проведений урядом Японії огляд, згідно з яким 82% людей старше 100 років у Японії виявилися [вже] мертвими. Секрет дожити до 110 полягав у тому, щоб не реєструвати свою смерть", – пояснює Ньюман.

Науковець наголошує, що за урядовими даними Японії, населення Окінави має найгірше здоров'я в країні, їсть найменше овочів і вживає забагато спиртного. У своїй статті він доходить висновку, що бум "довгожительства" в бідних регіонах (такою є і Окінава на тлі решти Японії) грунтується на шахрайствах з пенсійними виплатами і помилками документуванні віку людини.

Те саме стосується інших "блакитних зон", переконаний Ньюман.

"У Греції, за моїми підрахунками, принаймні 72% довгожителів були мертвими, зниклими безвісти або, по суті, шахрайством з пенсіями", – розповів він.

Наприклад, в Італії в 1997 році було виявлено мертвими близько 30 000 одержувачів "живих" пенсій.

За словами Ньюмана, більшість "довгожителів" насправді концентруються у найбідніших і найпроблемніших регіонах своїх країн. Окрім проблем із відсутністю документів, або відвертою їх фальсифікацією, часто довгожителі насправді самі не знають справжньої дати свого народження. У це складно повірити на перший погляд, але навіть багато людей середнього віку не пам'ятають, скільки їм років, каже Ньюман.

Інші наукові матеріали про людину

Як писав УНІАН, вчені дійшли висновку, що вживання спиртного може провокувати рак грудей у людей віком до 50 років. Автори також описали тривожну закономірність: незважаючи на те, що рівень смертності від раку знизився, загальна захворюваність на кілька видів раку незрозумілим чином зростає.

Також ми розповідали, що закордонні подорожі, окрім простого відпочинку та пізнання нового, позитивно впливають і на здоров’я. Знайомство з новими культурами, мовами, оточенням може стимулювати реакцію на стрес, укріпити імунну систему і підвищити швидкість метаболізму, кажуть дослідники.

Вас також можуть зацікавити новини: