Росіяни змінювали не тільки дати першого запуску, але й назви носія / фото Вікі

Перспективна російська ракета-носій "Союз-5" має здійснити свій перший пуск у 2026 році, а не у 2025-му, як передбачалось раніше. Про це з посиланням на першого заступника гендиректора ракетно-космічного центру "Прогресс" Равіля Ахметова передають російські пропагандистські ЗМІ. 

""Союз-5" перебуває у стадії розробки. <…> Здійснити перший пуск передбачається у 2026 році", – заявив він.

Це не перший (і цілком можливо, що не останній) перенос запуску. Раніше початок льотних випробувань було заплановано на 2024 рік. 

Відео дня

Росіяни змінювали не тільки дати першого запуску, але й назви носія. Свого часу ракету знали як "Феникс", а у 2016-му стало відомо, що варіант для пусків з російсько-казахського комплексу "Байтерек" отримав ім'я "Сункар". 

У листопаді 2018 року ракета отримала нову назву – "Иртыш", хоча багато хто використовує більш звичне прізвисько "Союз-5" (діюча лінійка російських ракет має схожу назву). 

Саму ракету створили на основі української (радянської) ракети-носія "Зеніт". Передбачається, що "Союз-5" зможе вивести на низьку навколоземну орбіту до 17 т корисного навантаження. 

Зазначимо, що носій активно критикували в самій РФ. На думку експертів, суто концептуально "Союз-5" являє собою ракету "Зеніт", яка "підросла і погладшала". При цьому конкуренти давно зробили крок вперед. 

Ракетно-космічні запуски – головні новини 

Нагадаємо, зараз компанія SpaceX Ілона Маска як ніколи близька до здійснення нової революції, яка пов’язана зі створенням системи Starship. 

Вона стане не просто найбільшою і найпотужнішою ракетою-носієм, але й зможе похвалитись тим, що є повністю багаторазовою. 

За рахунок цього SpaceX планує зробити запуски ще більш дешевими. Останнє на сьогодні випробування системи провели в червні цього року

В майбутньому Starship хочуть використовувати, зокрема, для колонізації Марса. 

Вас також можуть зацікавити новини: