За останні тижні потужні зливи спричинили повені та зсуви грунтів, що призвели до загибелі сотень людей у ​​деяких частинах Африки, Європи, Азії та США. Таких екстремальних подій з часом буде усе більше через зміну клімату, пише Bloomberg.

Хоча кількість загиблих від стихійних лих, як правило, нижча в багатших країнах, несподівані повені виявили більшість країн неготовими до них. У 2021 році щонайменше 220 людей загинули в Німеччині внаслідок сильних дощів і викликаних ними повеней. 

У своєму останньому огляді міжурядова група експертів зі зміни клімату, що працює під егідою ООН, виявила прискорений кругообіг води на планеті, спричинений глобальним потеплінням. Наслідком цього стають різкі коливання погоди.

Відео дня

Високі концентрації парникових газів в атмосфері призводять до підвищення температури на суші та на морі. У свою чергу тепліші океани виділяють вологу в повітря через випаровування, живлячи щільні хмари, які можуть швидко скидати велику кількість дощу. У деяких випадках кількість опадів, яка зазвичай випадає протягом одного-двох днів, проливається за дві-три години.

За словами Дебори Броснан, вченого з питань моря та клімату, власниці екологічної консалтингової фірми у Вашингтоні, чим теплішим стає атмосферне повітря, ти більше вологи воно може утримувати. Приріст складає в середньому на 7% більше води на кожен 1 градус потепління. "Якщо ви враховуєте, що температура [на планеті в середньому] зараз на 1,2°C вища [ніж була у доіндустріальну епоху], це означає, що сильні опади в середньому на 8% інтенсивніші", — сказала Броснан.

Проблемою є те, що більшість сучасних міст і сіл будувалися під інший тип клімату і не готові протистояти інтенсивним і тривалим опадам. 

Крім того, різні прояви глобального потепління можуть накладатися один на інший, посилюючи руйнівний ефект, кажуть учені. Наприклад, від спеки поверхневі грунти пересихають і стають твердішими, що ускладнює процес поглинання ними дощової води, а отже зростає ризик повені. Крім того, тепло від нагрітої землі підживлює силу шторму над нею. 

Реклама

Але здатність громад справлятися з повенями все ще залежить від місцевих обставин, таких як рівень ерозії ґрунту та вирубки лісів, міцність мостів, дамб і захисних споруд від повеней. 

Глобальне потепління: останні новини 

Як писав УНІАН, через глобальне потепління Антарктичний півострів – найпівнічніша частина Антарктиди – зазнає різких змін і поступово перетворюється на вкритий зеленню ландшафт. Про це йдеться у новій доповіді, яку опублікувала група британських науковців.

Також ми розповідали, що спекотне літо прискорило танення швейцарських льодовиків. Лише цього року швейцарські льодовики втратили 2,5% свого обсягу.

Вас також можуть зацікавити новини: