Відеозаписи показали поведінку цих тварин / фото ua.depositphotos.com

Дослідники з Королівського ветеринарного коледжу в Норт-Мімсі, Хартфордшир ретельно вивчили відеозаписи поведінки бегемотів та з'ясували, що коли вони досягають максимальної швидкості, то дійсно можуть злетіти в повітря, пише The Guardian.

Таке відкриття заповнює прогалину в наукових знаннях і ставить бегемотів між слонами та носорогами з погляду спортивної доблесті, яку показують одні з найважчих наземних тварин, коли їм необхідно рухатися далі. 

"Раніше мені було важко працювати з бегемотами, тому що вони дуже важкодоступні. Вони неймовірно небезпечні, найбільш активні вночі, і проводять багато часу у воді", - підкреслив професор еволюційної біомеханіки, який очолював дослідження Джон Хатчінсон.

Хатчінсон відправив для цього завдання студентку на курорт Flamingo Land у Північному Йоркширі, де бегемоти, що живуть там, мають простір для бігу. Їй вдалося зафіксувати на відео, як тварини пересуваються між стайнею та водопоєм. 

Після чого дослідники переглянули його та побачили, що порівняно з іншими великими ссавцями, бегемоти, зазвичай, дотримуються руху риссю, тому з якою швидкістю вони б не рухалися, тварини можуть злетіти в повітря в поспіху. 

Якщо порівнювати з іншими великими наземними тваринами, то вони пересуваються по-іншому. Слони мають стандартну ходу навіть на великій швидкості та ніколи повністю не відриваються від землі. Водночас носороги можуть ходити, бігти риссю і навіть переходити на галоп. На відео з бегемотами можна побачити, що тварини, які досягають понад 2 тисяч кілограмів, зазвичай ходять риссю - рухом, який передбачає синхронність діагонально протилежних ніг. 

"Це важливо для нашого розуміння того, що означає бути великою твариною і пересуватися по суші", - пояснив Хатчінсон.

За його словами, це дослідження було "настільки простим, наскільки це можливо в біомеханічних дослідженнях", водночас воно мало свої труднощі, через те, що потрібно було переглядати кадр за кадром. 

"Це запаморочливо. Це одна з речей у моїй роботі, яку я ненавиджу найбільше. Це справді нудно. Болісно", - додав дослідник.

Інші дослідження про тварин

Раніше стало відомо, на якому континенті живе найбільше видів тварин. Більшість вчених вважають, що найбільше видів тварин мешкає саме у Південній Америці. 

Також повідомлялось, що слони кличуть один одного на ім'я, так само, як люди. Зазначається, що дослідникам з Університету штату Колорадо вдалося записати 470 унікальних звуків слонів у Кенії.

"Дельфіни та папуги кличуть один одного на ім’я, імітуючи дзвінок адресата. І навпаки, наші дані свідчать про те, що слони не покладаються на імітацію дзвінків одержувача, щоб звертатися один до одного, що більше схоже на те, як працюють людські імена", - пояснив провідний автор дослідження д-р Майкл Пардо.

Вас також можуть зацікавити новини: