У новому дослідженні про життя бактерій учені дійшли висновку, що ці організми не тільки утворюють окремі види, але й підтримують згуртованість у цих видах за допомогою механізмів, які дуже нагадують "статеве" розмноження, повідомляє Interesting Engineering.
Зазначається, що вчені довгий час вважали, що унікальні механізми генетичного обміну, присутні в бактеріях та їх популяціях, перешкоджають утворенню згуртованих видів. А нове відкриття Костаса Константінідіса з Технологічного інституту Джорджії та його команди свідчать про інше.
Щоб заглибитися в це явище, дослідники вивчили повні геноми двох різних природних популяцій мікробів. Вони дослідили Salinibacter ruber - солелюбного мікроба, отриманого із сонячних соляних печей в Іспанії, і Escherichia coli, виділені із тваринницьких ферм у Великобританії.
Цей порівняльний аналіз мав на меті пролити світло на те, як близькоспоріднені мікроби обмінюються генетичним матеріалом.
У результаті команда дослідників визначила генетичний процес як критичний механізм для збереження ідентичності мікробних видів. Стверджується, що під час цього процесу мікроби можуть обмінюватися ДНК, що дозволяє їм інтегрувати новий генетичний матеріал у свої геноми, ефективно замінюючи подібні послідовності.
Цей механізм відбувається систематично та випадково в усьому мікробному геномі, а не обмежується певними ділянками, йдеться у публікації.
"Це може принципово відрізнятися від статевого розмноження у тварин і рослин, де обмін ДНК відбувається під час мейозу. Проте результат з точки зору згуртованості видів може бути разюче схожим. Цей постійний обмін генетичним матеріалом служить об’єднуючою силою, гарантуючи, що представники одного виду залишаються схожими", - пояснив Константінідіс.
Крім того, дослідження показало, що представники виду переважно обмінюються ДНК один з одним, а не з представниками різних видів, що зміцнює чіткі межі між видами.
Це відкриття є значущим, оскільки воно вирішує давню головоломку мікробіології: як визначити види та зрозуміти механізми їх згуртованості, йдеться у матеріалі.
Зазначається, що результати цього дослідження виходять за межі теоретичної мікробіології і можуть вплинути на різні сфери, включаючи науку про навколишнє середовище, еволюцію, медицину та охорону здоров’я.
Раніше УНІАН розповідав, що вчені зробили відкриття про те, що вживання червоного м'яса загрожує не тільки серцю, а й мозку.
Масштабне дослідження виявило тривожний зв'язок між споживанням червоного м'яса і підвищеним ризиком розвитку деменції. Однак є і хороші новини: ризик можна істотно знизити, вносячи прості зміни в повсякденний раціон.