Люди не можуть долетіти на Марс / NASA

Лише за один політ на Марс астронавти на борту космічного корабля отримають 60% від кількості радіації, яку вони можуть отримати за всю свою кар’єру. Тому існує дуже висока вірогідність, що через таке опромінення ніхто з екіпажу просто не долетить на сусідню планету.

Про це йдеться у звіті Європейської космічної агенції (ESA). На Землі від бомбардування космічних радіаційних променів і фрагментів атомів з-за меж Сонячної системи, які рухаються зі швидкістю світла нас захищає товста атмосфера і потужне магнітне поле.

Читайте такожЕкспедиція на Марс може пошкодити мозок людини - NASA

Відео дня

У космосі ж таке опромінення може завдати серйозну шкоду людському організму. Може виникнути променева хвороба, рак, може постраждати центральна нервова система. Також можуть з’явитися дегенеративні захворювання. Саме тому ESA шукає найкращий спосіб захистити астронавтів під час довготривалих місій в космосі. Поки такого способу не існує.

Вчені встановили, що підвищена активність Сонця може нівелювати дію галактичного космічного випромінювання. Однак, спалахи на нашій зірці теж небезпечні для здоров’я астронавтів.

Читайте такожКолонізація Марса: названо три причини, чому не варто летіти на Червону планету

«Радіаційне опромінення, отримане астронавтами під час міжпланетних польотів, буде у сотні разів вищим, ніж те, яку люди отримують за той же час на Землі. Також доза буде в рази вищою від тієї, яку люди отримують на МКС», - сказала вчений з Болгарської академії наук Йодранка Семкова.