
В Україні розпочався Великий піст, протягом якого не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця. Але це не означає, що про апетитні страви можна забути до Великодня. Харчування в піст може бути не менш смачним і ситним, ніж у звичайні дні - салати, супи, макарони, каші, пиріжки та вареники чудово смакують без м'яса.
Ми назвали дуже смачні пісні страви, які обов'язково стануть вашими улюбленими. Ви здивуєтеся, як швидко і без зусиль вони готуються. А результат перевершить очікування - всі рідні попросять добавки.
- Пісний рецепт плову з грибами
- Пісний салат з оселедцем і картоплею
- Пісні котлети з квасолі
- Слойки з грибами
- Пісні млинці на газованій воді
Пісний рецепт плову з грибами
Інгредієнти:
- рис довгозерний - 180 г;
- печериці - 6 шт.;
- часник - 1 зубчик;
- цибуля - 1 шт.;
- морква - 1 шт.;
- соняшникова олія - 1 стол. л.;
- лавровий лист - 2 шт.;
- приправа каррі за смаком;
- спеції, зелень за смаком.
Рис промийте кілька разів під проточною водою. Почистіть овочі. Моркву натріть на тертці, цибулю дрібно наріжте, гриби поріжте пластинками, часник пропустіть через прес. На пательні з розігрітою олією підсмажте все разом 5-7 хвилин, приправивши суміш спецією карі.
У пательню всипте рис і перемішуйте, доки він не пожовтіє і не вбере спеції. Додайте лаврові листи та влийте 400 мл води. Накрийте кришкою і готуйте страву на маленькому вогні, поки не випарується вся рідина. Потім вимкніть вогонь, загорніть сковорідку з пловом на 15 хвилин у рушник і подавайте до столу.
Пісний салат з оселедцем і картоплею
Інгредієнти:
- філе солоного оселедця -150 г;
- картопля - 1 велика або 2 середніх;
- цибуля фіолетова - 0,5 шт.;
- маринад для цибулі (оцет - 0,5 стол. л., сіль - 2 дрібки, цукор - 0,5 чайн. л.);
- консервований горошок - 150 г;
- соняшникова олія - 3 стол. л.;
- зелень за смаком;
- сіль, перець за смаком.
Картоплю відваріть до готовності (20-30 хвилин), остудіть і наріжте кубиком. Цибулю наріжте півкільцями, залийте на хвилину окропом (щоб прибрати гіркоту) і залиште в маринаді на 20 хвилин. Оселедець очистіть від шкіри та кісток, дрібно наріжте. Із горошку злийте воду. Подрібніть зелень.
Змішайте всі інгредієнти, посоліть і поперчіть за смаком. Заправте салат з оселедцем картоплею і горошком нерафінованою олією або пісним майонезом.

Пісні котлети з квасолі
Інгредієнти:
- консервована квасоля - 400 г;
- манна крупа - 3 стол. л.;
- часник - 2 зубч;
- морква - 1 шт.;
- цибуля - 1 шт.;
- кріп - 10 г;
- соняшникова олія - 4 стол. л.;
- сіль, перець за смаком.
Квасолю пропустіть через м'ясорубку або подрібніть блендером. Додайте манку і залиште суміш на 10 хвилин, щоб крупа розбухла. Тим часом почистіть овочі. Натріть моркву і часник на тертці, подрібніть цибулю. Обсмажте овочі до готовності (близько 5 хвилин) на сковороді з ложкою олії.
Вмішайте смажені овочі до квасолевого пюре. Посоліть і поперчіть, додайте рубану зелень. Сформуйте пісні котлети й обсмажте на гарячій сковороді з олією по 3-4 хвилини з кожного боку.
Слойки з грибами
Інгредієнти:
- готове листкове тісто - 1 упаковка;
- гриби - 250 г;
- цибуля - 1 шт.;
- часник - 1 зубч;
- соняшникова олія - 2 стол. л.;
- сіль, перець за смаком
Листкове тісто розморозьте при кімнатній температурі. Цибулю почистіть і дрібно наріжте. Викладіть на сковорідку з гарячою олією та смажте 2-3 хвилини. Гриби промийте та почистіть. Наріжте пластинками та додайте до цибулі. Готуйте все разом ще 5 хвилин. Посоліть і поперчіть суміш.
Тісто наріжте квадратами й тонко розкачайте. Викладіть посередині начинку і складіть по діагоналі, щоб вийшли трикутники. Защипніть вироби по краях. Проткніть пиріжки виделкою в кількох місцях, щоб вони не лопнули. Викладіть на посипане борошном деко. Перед запіканням змастіть слойки з грибами та цибулею підсолодженою водою, щоб вони були рум'яними. Готуйте 20 хвилин за 190°.
Пісні млинці на газованій воді
Інгредієнти:
- борошно - 330 г;
- газована вода - 800 мл;
- сіль - 1 чайн. л.;
- цукор - 1 стол. л.;
- соняшникова олія - 3 стол. л.;
- сода - щіпка.
Змішайте в мисці борошно, сіль, цукор, соду. Влийте до сухої суміші половину газованої води кімнатної температури. Перемішайте до однорідності, щоб не було грудочок. Потім поступово влийте решту води і поступово перемішуйте. Залиште тісто на 15 хвилин, щоб воно загусло, і влийте олію.
Смажте пісні млинці на воді на добре розігрітій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку. Якщо вироби прилипають, то змастіть поверхню олією.