У середині липня в Україні дозріває кабачок – популярний, недорогий та дуже простий у приготуванні овоч. З нього готують гарніри, супи, запіканки і різну консервацію. Цей овоч прекрасно поєднується з м'ясом та іншими овочами і швидко готується. Користь кабачків також доведена – вони покращують роботу кишечника і легко засвоюються.
- Кабачкові оладки
- Соте з кабачків
- Кабачковий крем-суп
- М'ясна запіканка з кабачками
- Кабачкова ікра в духовці
Кабачкові оладки
- Середній кабачок – 1 шт. або 2 маленьких.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 200 г.
- Цибуля – 1 шт.
- Розпушувач – 1/2 ч. л.
- Олія для смаження – 4-8 ст. л.
- Зелень за смаком.
- Сіль і спеції за смаком.
Кабачки натерти на крупній тертці. Цибулю і зелень дрібно нарізати. Терті кабачки віджати від зайвої вологи. Викласти в миску і змішати з цибулею і зеленню. Додати яйця, борошно, розпушувач і спеції. Перемішати тісто. У великій сковороді нагріти олію і викласти оладки ложкою. Обсмажувати з двох сторін до рум'яної скоринки. Подавати зі сметаною або помідорами.
Соте з кабачків
- Кабачки – 1 кг.
- Морква – 400 г.
- Помідори – 500 г.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 4-5 зубч.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Зелень за смаком.
- Спеції за смаком.
Кабачки, моркву і цибулю нарізати середнім кубиком. Помідори очистити від шкірки (для цього їх можна надрізати і занурити в окріп на 5 хвилин). Перебити помідори блендером. Часник дрібно нарізати. У глибокій сковороді на невеликому вогні злегка обсмажити моркву 3 хвилини, потім додати цибулю і часник і смажити ще 5 хвилин. Влити помідорову масу.
Читайте такожВарення з чорної смородини: 5 рецептів солодкої консерваціїТушкувати овочі 10 хвилин, посолити і поперчити, покласти лавровий лист. У суміш викласти кабачки і тушкувати 25 хвилин під закритою кришкою, періодично помішуючи. Готове соте можна відразу їсти або розкласти в стерилізовані банки і закрити на зиму.
Кабачковий крем-суп
- Молоді кабачки – 3 шт.
- М'ясний бульйон – 1 л.
- Вершки 15% – 220 мл.
- Рослинна олія – 2 ст.
- Часник – 2 часточки.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Грінки за смаком.
Цибулю і часник дрібно порубати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати нарізані кубиками картоплю, моркву і м'якоть кабачка. Тушкувати все разом 10 хвилин. Залити овочі бульйоном і варити ще 15 хвилин. Посолити і поперчити. Суп подрібнити блендером і злегка остудити. Потім влити вершки і поставити на маленький вогонь, але не доводити до кипіння. Подавати суп з хлібними грінками.
М'ясна запіканка з кабачками
- Кабачки – 1 кг.
- М'ясний фарш – 500 г.
- Цибуля – 3 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Томати – 6 шт.
- Сир – 130 г.
- Яйця – 4 шт.
- Сметана – 150 г.
Читайте такожЛіки від депресії: в чому користь і шкода агрусу, кому він протипоказанийЦибулю подрібнити, змішати з фаршем. Посолити і поперчити фарш і заправити томатною пастою. Обсмажити до готовності на сковороді. Кабачки натерти на тертці і віджати від вологи. У форму для випічки викласти половину кабачків. Потім покласти фарш і нарізані на кружечки помідори. Викласти другу частину кабачків. Сметану збити з яйцем і полити запіканку. Посипати тертим сиром. Випікати 35 хвилин при температурі 150 градусів.
Кабачкова ікра в духовці
- Кабачки – 2 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Рослинна олія - 2,5 ст. л.
Всі овочі крупно порізати і викласти на рукав для запікання. Полити олією, посолити і поперчити. Запікати овочі в духовці 40 хвилин при 180 градусах. Перекласти в глибоку ємність і подрібнити блендером.
Читайте також інші рецепти: