
Ситний і неймовірно смачний болоньєзе - найпопулярніший у світі соус для пасти. Так само добре він поєднується і з картопляним пюре, і будь-якою крупою. Таким складним італійським словом називають суміш фаршу і томатної підливи. Після тушкування м'ясо стає ароматним і ніжним.
Якщо ви готуєте "лінивий" болоньєзе, рецепт простий до смішного: достатньо лише посмажити фарш, залити готовим томатним соусом і тушкувати 30 хвилин. Але якщо трохи постаратися і приготувати страву самостійно, то зусилля будуть винагороджені. Гарантуємо, що це буде найсмачніший соус у вашому житті.
Як зробити смачний соус болоньєзе - рецепт покроково
Дуже смачний рецепт болоньєзе публікує видання Express із посиланням на Мері Беррі. Це британська письменниця, яку називають "королевою кулінарії". Вона поділилася секретами, які перетворять болоньєзе з просто смачного на неперевершене.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- яловичий фарш - 500 г;
- свинячий фарш - 500 г;
- томатне пюре - 500 г;
- томатна паста - 3 стол. л.;
- помідори - 400 г;
- яловичий бульйон - 200 мл;
- вино - 150 мл;
- цибуля - 2 шт.;
- морква - 1 шт.;
- селера - 2 палички;
- часник - 3 зубч.;
- олія - 3 стол. л.;
- вершки 30% - 4 стол. л.;
- сухий чебрець - 2 стол. л.;
- лавровий лист - 4 шт.;
- паста (макарони) - 450 г;
- сіль, перець, спеції за смаком;
- базилік і пармезан для подачі.
Готувати страву можна на плиті або в духовці. Почистіть і подрібніть овочі. На сковороді з розігрітою олією 5 хвилин смажте цибулю, моркву та селеру.
Окремо обсмажте суміш яловичого та свинячого фаршу. Якщо м'ясо злиплося у велику грудку, то розбийте його на дрібні шматочки лопаткою. Коли фарш обсмажиться з усіх боків, додайте подрібнений часник і томатну пасту. Готуйте ще кілька хвилин, а потім влийте яловичий бульйон, томатне пюре і дрібно нарізані свіжі помідори. Помішуйте, поки страва не закипить.
У киплячу суміш всипте обсмажені овочі, сухі спеції, ларовий лист і вино. Далі соус повільно тушкують протягом години. Мері Беррі радить готувати болоньєзе в духовці - тоді смак буде справді насиченим і розкішним. Виставляйте температуру 160°. Ємність рекомендується накрити кришкою або фольгою, щоб соус не википів.
Через 60 хвилин тушкування додайте в соус вершки - це і є той самий секретний інгредієнт від експерта. Накрийте страву кришкою і готуйте ще 60 хвилин на мінімальному вогні. Важливо періодично перевіряти, що болоньєзе не википіло та не пригоріло.
Коли болоньєзе буде готовий, зваріть пасту в підсоленій воді. Мері радить обирати широкі макарони парпаделле. Вони найкраще поєднуються з такою підливою. Заправте пасту соусом і подавайте з натертим пармезаном та листям свіжого базиліку.