Холодець – одна з головних страв на новорічному застіллі. Багато господинь звикли варити його з одразу декількох видів м'яса – так бульйон виходить наваристий і жирніший. Цього року радимо спробувати холодець з курки – він не тільки корисніший, але і куди дешевший.
- Як приготувати холодець з курки - важливі моменти
- Готуємо швидкий холодець з курки - рецепт Клопотенка
- Новорічний холодець - рецепт зі свинини і курки
Як приготувати холодець з курки - важливі моменти
Перед тим як варити холодець з курки, розберімося в основних нюансах його приготування. Традиційно господині готували холодець з курки без желатину. Однак, щоб бульйон застиг, необхідно знайти домашню птицю – магазинна для наваристого холодцю не підійде.
Для початку, давайте розберемося, скільки часу піде на підготовку. Скільки варити холодець з курки без желатину – залежить від м'яса, яке ви купили. Томити цілу птицю на повільному вогні потрібно не менше 5 годин після закипання. Якщо ж ви готуєте холодець з курки з желатином, час варіння можна істотно скоротити – до 2-3 годин.
Готуємо швидкий холодець з курки - рецепт Клопотенка
Як зробити простий холодець з курки, розповів відомий український кухар Євген Клопотенко. Вам потрібно підготувати такі інгредієнти:
- курячі стегна - 2 шт.,
- курячі лапки - 0,5 кг,
- холодна вода - 2 л,
- перець (горошком і запашний) - по 3 г,
- лавровий лист - 6 шт.,
- картопля - 400 г,
- желатин - 10 г,
- салат чука - 50 г,
- білий хрін - 1-2 ст. л.,
- сіль - за смаком.
Перед тим як готувати холодець з желатином з курки, обов'язково промийте лапки і стегна під проточною водою. Покладіть м'ясо в каструлю, залийте водою, додайте сіль і спеції, після чого варіть 2 години з моменту закипання.
Щоб бульйон був прозорим, процідіть відвар через марлю. Лапки відкладіть, а стегна розберіть на шматочки. Замочіть желатин за інструкцією і дайте постояти близько 10 хвилин. Додайте желатин в холодець з курки і залиште відвар охолонути. Поки бульйон стигне, відваріть картоплю, додайте туди сіль і хрін і перебийте в пюре.
Тепер збираємо наш холодець. У прозорі креманки викладіть пюре, трохи салату чука, курку і залийте бульйоном. Щоб холодець застиг, залиште його в холодильнику на 5-7 годин.
Новорічний холодець - рецепт зі свинини і курки
Холодець зі свинини і курки – одна з найбільш поширених варіацій цієї страви. Щоб він вийшов таким, як потрібно, радимо варити м'ясо разом, проте курка готується швидше, тому вийняти з каструлі її потрібно буде раніше. За порадою Євгена Клопотенка, щоб отримати прозорий холодець зі свинини і курки, необхідно зменшити вогонь до середнього відразу після закипання м'яса. Крім того, не забувайте знімати шум і не нехтуйте таким важливим кроком, як проціджування бульйону.
Отже, для смачного холодцю за рецептом Клопотенка вам знадобляться такі інгредієнти:
- свинина (бажано, лопатка) - 0,5 кг,
- курячі гомілки - 5-6 шт.,
- вода - 2,5 л,
- желатин - 30 г (а також 150 мл води для його замочування),
- часник - 5 головок,
- лавровий лист - 5 шт.,
- чорний перець - 5 горошин,
- сіль - 20 г
Перед тим як варити холодець зі свинини і курки, загорніть часник у фольгу (кожну головку окремо) і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте близько 30 хвилин, щоб часник розм'як.
Свинину очистіть від прожилок і жиру, покладіть в каструлю разом з курячими ніжками і залийте водою. Варіть до закипання, зніміть шум і додайте перець і лавровий лист. Зменшіть вогонь і через 60 хвилин вийміть курку, продовжуючи варити свинину ще близько 1,5 години. Щоб зрозуміти, чи готове м'ясо, дістаньте шматочок і перевірте, чи легко воно розділяється на волокна. Якщо так, вимкніть вогонь на плиті.
Поки м'ясо охолоджується, залийте желатин водою і дайте йому набрякнути. Запечений часник протріть через дрібне сито, щоб вийшла "паста". Процідіть бульйон і додайте в нього сіль, часник, а також желатин.
Розділіть свинину і курку на волокна, перемішайте і розкладіть по тарілках. Залийте м'ясо бульйоном і залиште в холодильнику на 4-5 годин, а краще на ніч, щоб він стабілізувався.