Глехурад - це грузинський салат зі свіжих овочів, заправлений горіхово-часниковим соусом. Важко уявити більш весняне блюдо. Цей салат дуже освіжає і добре доповнює м'ясо або ковбаски. До того ж глехурад абсолютно нешкідливий для фігури, оскільки в рецепті немає соняшникової олії.
Раніше ми публікували рецепт хачапурі - ще однієї смачної грузинської страви.
Салат глехурад
За своїм бажанням можна замінити або прибрати частину овочів, а також змінити пропорції продуктів.
Інгредієнти для салату:
- огірки - 200 г;
- помідори - 200 г;
- болгарський перець - 200 г;
- редис - 100 г;
- фіолетова цибуля - 50 г;
- листя салату - 3-4 шт.
Інгредієнти для заправки:
- волоські горіхи - 70 г;
- часник - 3 зубчики;
- вода - 3 ст. л.;
- яблучний або винний оцет - 1 ст. л.;
- приправа хмелі сунелі - щіпка;
- перець гострий мелений - щіпка;
- сіль, перець за смаком.
Для заправки промити горіхи і злегка підсмажити на сухій сковороді. Остудити. Подрібнити горіхи в ступці або в чаші блендера. Часник натерти на дрібній тертці або подрібнити чеснокодавкою. Змішати подрібнені горіхи, часник, оцет, хмелі-сунелі і гострий перець, а також додати до заправки трохи води і посолити. Заправка вийде досить густою.
Редис, цибулю і огірки нарізати тонкими півкільцями, а помідори нарізати тонкими часточками. Перець нарізати соломкою. Салатні листя порвати руками. Змішати всі овочі в салатник. Трохи посолити і перемішати.
Додати заправку в салат і перемішати. Залишити салат в холодильнику на 20-30 хвилин. За цей час овочі пустять сік і змішаються з ароматною заправкою.