
Туристи, які приїжджають до Німеччини, рано чи пізно, наївшись ковбасок і напившись пива, спробують німецький картопляний салат. Його подають у всіх ресторанах, його готує будь-яка німецька господиня, а німецькі емігранти везуть рецепт улюбленої страви в різні куточки світу. Приготувати його можна і в Україні, але важливо знати правильну технологію.
Раніше ми говорили про те, як приготувати паштет із печінки, скумбрії або шпрот.
Хто придумав німецький картопляний салат
Існує теорія, начебто вперше така страва з'явилася в 19 столітті - її в Америку привезли німецькі переселенці. Саме з того часу картопляний салат у різних варіаціях почав з'являтися в кулінарних книгах США.
Цікаво, що в Штатах ця страва асоціюється саме з німцями, але не тільки там. 1873 року було опубліковано "Великий кулінарний словник", його автор - Александр Дюма (батько) - записав до книги рецепт салату.
Німецький картопляний салат по всій Німеччині готують по-різному - залежно від землі. Видання Deutsche Welle пише, що баварський картопляний салат заправляють соусом, який готують із бульйону і гірчиці. Туди ж необхідно влити оцет, обов'язково посолити, поперчити і посахарити.
Гамбурзький рецепт унікальний по-своєму - у частуванні північної частини Німеччини ви знайдете слабосолоного оселедця і майонезну заправку. Господині, які живуть у Бранденбурзі, подають німецький картопляний салат з маринованими огірками та кропом, а шваби точно не зможуть приготувати салат без подрібненої цибулі, оцту та олії.
Як приготувати німецький картопляний салат - рецепт із Баварії
Кожна українська господиня може вибрати для себе відповідну технологію приготування і самостійно зробити культову страву з Німеччини. Ви самі побачите, як легко приготувати такий картопляний салат - класичний рецепт баварських господинь під силу будь-якій українці.
Для приготування вам знадобляться:
- один кілограм картоплі;
- одна соковита цибулина;
- дві столові ложки оцту;
- кілька пір'їн зеленої цибулі;
- одна склянка гарячого м'ясного бульйону;
- одна столова ложка гірчиці;
- одна чайна ложка меду;
- кілька столових ложок олії;
- сіль і перець.
Картоплю відварити в мундирі, дрібно нарізати пластинами. Подрібнити ріпчасту цибулю, полити її оцтом (не більше столової ложки), залишити осторонь. Додати цибулю до картоплі, перемішати. Подрібнити зелену цибулю, посипати овочі зверху.
У м'ясний бульйон влити ложку оцту, додати ложку гірчиці, ложку меду, кілька ложок олії, посолити і поперчити, полити соусом салат, перемішати. Можна подавати німецький картопляний салат з гірчичною заправкою одразу або витримати його 2-3 години, і тільки потім куштувати.