Іноді дачники змушені зривати помідори зеленими, якщо вони ще не дозріли, але настали холоди. Заморозки можуть погубити урожай, тому його збирають недозрілім. Раніше ми писали, як прискорити процес дозрівання томатів, але навіть такі овочі можна смачно приготувати. Найчастіше зелені томати закривають на зиму.
- Мариновані зелені помідори на зиму
- Квашені зелені помідори без стерилізації
- Зелені помідори по-грузинськи гострі
Мариновані зелені помідори на зиму
- Помідори зелені - 1 кг.
- Вода - 1 л.
- Сіль - 45 г.
- Цукор - 90 г.
- Оцет 9% - 110 мл.
- Часник - 10 зубч.
- Перець гострий стручковий - 1 шт.
- Зелень (петрушка і селера) - 40 г
Помідори нарізати не невеликі часточки або на четвертинки, якщо вони невеликі. Дрібно порубати зелень і гострий перець, а часник пропустити через прес. У глибокій ємності перемішати помідори із зеленню, перцем і часником. Перекласти суміш в чисті простерилізовані банки.
Для маринаду вилити воду в каструлю, додати сіль, цукор, оцет і довести до кипіння. Залити маринадом помідори в банках і закрити банки стерилізованими кришками. Перевернути банки кришками вниз, укутати теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.
Квашені зелені помідори без стерилізації
- Помідори - 1.5 кг.
- Листя хрону - 1 шт.
- Листя вишні - 3 шт.
- Часник - 7 зубч.
- Вода - 1 л
- Сіль - 2 стол.л.
- Цукор - 1 стол.л.
- Порошок гірчиці - 1 чайн.л.
Помідори вимити і відірвати ніжки. Кожен помідор кілька разів проколоти зверху зубочисткою. Банки ретельно помити зсередини і зовні. На дно банок викласти нарізаний лист хрону, цілі зубчики часнику і листя вишні. За бажанням можна додати парасольки кропу і смородинові листя.
В окремому посуді розвести у воді гірчичний порошок, сіль і цукор. Залити помідори розсолом. Далі на банку поставити гніт, наприклад, стакан з водою. Гніт потрібен для того, щоб помідори постійно перебували в розсолі. Залишити помідори кваситися на тиждень при кімнатній температурі. Потім ложкою прибрати наліт, закрити банки і переставити в холодильник.
Зелені помідори по-грузинськи гострі
- Помідори зелені невеликі - 1.5 кг.
- Часник - 2 зубчики.
- Петрушка - 1 пучок.
- Перець чилі - 0.5 шт.
- Вода - 1 л.
- Сіль - 2 ст. л.
На помідорах зробити хрестоподібні глибокі надрізи. Воду з сіллю довести до кипіння і остудити до кімнатної температури. Петрушку, часник і гострий перець промити, дрібно нарізати і перемішати. Приготовленою сумішшю начинити надрізані помідори.
Фаршировані помідори викласти в будь-який посуд і залити солоним розсолом. Поставити зверху на ємність з помідорами будь-який вантаж. Залишити помідори при кімнатній температурі на 3 дні, щоб вони заквасилися. Потім викласти в банки і переставити в холодильник.