Сезон айви починається у вересні - з цього корисного фрукта виходить дуже ароматне варення. Кисло-солодке айвове варення з терпкими нотками ідеально підійде в якості начинки до млинців і пирогів, або як частування до чаю.
Щоб варення не зіпсувалося до весни, його потрібно розкласти в стерилізовані банки. Раніше ми розповідали, як стерилізувати банки окропом або в мікрохвильовці.
- Просте варення з айви на зиму
- Варення з айви з апельсином
- Варення з айви з волоськими горіхами і лимоном
Просте варення з айви на зиму
- Айва - 850 г.
- Вода - 950 мл.
- Лимонний сік - 60 мл.
- Цукор - 600 г.
Айву очистити від серцевини і шкірки. Нарізати невеликими кубиками і перекласти в каструлю. Додати в каструлю воду, лимонний сік і цукор. Поставити каструлю на сильний вогонь і довести суміш до кипіння, потім зменшити вогонь до середнього. Варити варення, іноді помішуючи і знімаючи піну, поки воно не загусне. Це займе приблизно 1 годину.
Розлити готове варення по стерилізованим банкам, закрутити кришками і перевернути догори дном. Накрити банки товстою ковдрою і залишити до повного охолодження.
Варення з айви з апельсином
- Айва - 2,5 кг.
- Апельсини великі - 2 шт.
- Вода - 2 л.
- Цукор - 2 кг.
- Аніс, кориця, кардамон, запашний перець за смаком.
Айву очистити від шкірки і серцевини. М'якоть нарізати кубиками. Викласти шкірку і серцевину в каструлю і залити водою. Варити на середньому вогні 20 хвилин. Цим відваром залити нарізану м'якоть айви. Додати цукор і варити 20 хвилин.
Апельсин разом з цедрою нарізати невеликими кубиками. Додати до айви і варити ще 30 хвилин. За бажанням в середині варіння опустити в варення марлевий мішечок зі спеціями, а потім витягнути в кінці варіння. Розлити варення з айви з апельсинами по стерилізованим банкам.
Варення з айви з волоськими горіхами і лимоном
- Айва - 2 кг.
- Половина лимона.
- Цукор - 1200 г.
- Волоські горіхи - 200 г.
- Вода - 300 мл.
Айву очистити від шкірки і насіння, нарізати часточками. Засипати цукром і залишити фрукти 3 години. Шкірку не викидайте - вона ще стане в нагоді. Горіхи залити теплою водою так і також залишити на 3 години. Потім злити воду і крупно нарізати горіхи. Перекласти до айви.
Шкірку айви залити 300 мл води, довести до кипіння і варити 5 хвилин. Процідити воду і залити нею айву з горіхами. Додати сік з половини лимона. Варити варення 60-80 хвилин. Розлити гаряче варення по стерилізованим банкам.