Варення з ожини п'ятихвилинка / фото ua.depositphotos.com

В Україні розпочався сезон свіжої ожини. Ця ягода чомусь не дуже шанується серед любителів домашньої консервації. І даремно! Заготовки з ожини виходять дуже корисними і смачними. За смаком варення з ожини на зиму нагадує малинове, але трохи ніжніше. Заготівлю можна приготувати порівну з ягід малини і ожини.

Варення з ожини на зиму "п'ятихвилинка" з цілими ягодами

Інгредієнти:

  • ожина - 1 кг;
  • цукор - 1 кг.

Ягоди акуратно перебрати, видалити підгнилі і прим'яті. Акуратно промийте ожину в друшляку, якщо вона брудна. Мити ожину для варення небажано, але якщо потрібно, то після миття обов'язково залиште її обсохнути.

Відео дня

Висипати ягоди у велику каструлю і засипати цукром. Накрити чистим рушником і залишити на кілька годин, щоб ожина пустила сік. Поставити каструлю на плиту на середній вогонь. Довести до кипіння, зняти з поверхні піну і варити варення рівно 5 хвилин.

Розкласти ще гаряче варення по стерилізованим банкам і закатати кришками. Укутати банки ковдрою до повного охолодження.

За цим рецептом можна приготувати варення з ожини без стерилізації банок. Для цього під час варіння додайте в масу пару ложок лимонного соку.

Варення з ожини без кісточок з лимоном

Інгредієнти:

  • ожина - 1 кг;
  • цукор - 400 г;
  • мед - 2 стол.л.;
  • вода - 100 мл;
  • лимон - 1 шт.

Ожину промити, видалити плодоніжки. Воду довести до кипіння на середньому вогні, всипати цукор і ожину. Варити варення 5 хвилин. Потім додати мед і сік одного лимона, проварити ще 10 хвилин. Гарячу масу перебити блендером і перетерти через сито, щоб видалити кісточки. Повернути ожинове варення на плиту і варити ще 10 хвилин, щоб воно загусло.

Готове варення з ожини з лимоном розлити по стерилізованим банкам і накрити обробленими кришками.

Вас також можуть зацікавити новини: