
Великдень 2025 запам'ятається надовго, якщо на столі буде неймовірна заварна паска. Ароматна, ніжна, в міру жирна - спробувавши цей приголомшливий десерт, ви більше не захочете готувати його по-іншому. Процес приготування доступний навіть новачкам. Готова паска заварна тане в роті і при цьому довго не черствіє.
Як готується найсмачніша заварна паска
Цей рецепт паски розрахований приблизно на 6-8 великих виробів. Якщо хочете зробити невелику порцію, то зменшіть кількість інгредієнтів удвічі.
Вам знадобляться:
- вершки 30% - 250 мл;
- борошно - 1850 г;
- дріжджі - 100 г;
- вода - 180 мл;
- яйця - 12 невеликих або 10 великих;
- цукор - 450 г;
- вершкове масло - 350 г;
- родзинки - 100 г;
- лимон - 1 шт.;
- цукати за смаком;
- ванілін - 0,5 чайн. л.
Вершки можна замінити звичайним або пряженим молоко. Що жирніший напій, то краще. Яйця заздалегідь дістаньте з холодильника.
Для заварної основи закип'ятіть вершки або молоко. Додайте 100 г борошна і розмішайте, щоб не було грудочок. Накрийте кришкою та охолодіть до кімнатної температури.
Поки остигає заварка, можна зробити опару. У воді розчиніть дріжджі, ложку цукру та дві ложки борошна. Залиште на 15 хвилин у теплому місці для активації. Потім змішайте заварну основу з дріжджовою. Накрийте рушником і залиште ще на 20 хвилин.
Яйця збийте з цукром і ваніліном до пишної білої піни. Масло розтопіть у мікрохвильовці й остудіть до кімнатної температури. Додайте його до яєчної суміші, а також опару із заваркою.
Потім поступово вмішуйте борошно в тісто. Додавайте не все відразу - його може знадобитися менше. Якщо переборщити, то паски вийдуть "забитими". Ретельно місіть м'яке однорідне тісто мінімум 25 хвилин. Накрийте ємність рушником і залиште підніматися на 1,5-2 години.
Тісто, що піднялося, обімніть руками. Додайте родзинки, цедру одного лимона і, за бажанням, цукати. Розкладіть по паперових формах на третину висоти. Потім знову накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1,5 години. Тісто має піднятися до середини форми або вище.
Випікається паска заварна дріжджова приблизно 60-80 хвилин за 180°. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою. Якщо всередині десерт сирий, а зверху зарум'янився, то прикрийте фольгою.
Поки вироби остигають, зробіть глазур для паски. Потім прикрасьте на свій смак.