
Уже давно паска сирна готується українськими господинями так само часто, як і паски зі здобного тіста. Вона виходить ніжною, смачною і просто тане в роті.
Сьогодні ми розглянемо, як робиться сирна паска швидкого приготування, запечена в духовці та зі смаком "три шоколади".
Проста паска сирна - рецепт
Це найпростіший, базовий варіант цієї традиційної страви. Паска - рецепт якої ми описуємо - робиться дуже швидко і не потребує духовки. Для неї потрібно взяти:
- один кілограм кисломолочного сиру;
- 125 грамів сметани;
- 100 грамів вершкового масла;
- склянку цукру;
- родзинки та цукати;
- пакетик ванільного цукру;
- декоративну посипку.
Цукати з родзинками потрібно залити окропом і ненадовго залишити. Якщо сир зернистий, його потрібно перебити в пасту за допомогою блендера. Додаємо туди всі інгредієнти, крім сухофруктів, а потім - перемішуємо. Родзинки і цукати відкидаємо на сито і, коли стече вся вода, перекладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати вологу, що залишилася.
Підготуйте формочку для паски. Перевертаємо її і вистилаємо марлею. Краї мають звисати аж до низу формочки. У "тісто" вмішуємо родзинки та цукати. Переміщаємо все у формочку. Закриваємо марлею і зверху ставимо прес.
Залишаємо в холодильнику на ніч. Потім дістаємо, розгортаємо марлю, накриваємо стравою й акуратно перевертаємо. Далі знімаємо форму й обережно - марлю. На цьому етапі можна переходити до прикрашання виробу на свій смак.
Наступна паска потребуватиме більше зусиль, адже нам потрібно буде приготувати одразу три різні шари, але зусилля того варті.
Сирна паска три шоколади
Це цікавий варіант паски з дуже насиченим шоколадним смаком, який чудово підійде для ласунів. Нею можна насолоджуватися з філіжанкою кави чи чаю в теплий великодній ранок.
Для приготування беремо:
- 600 грамів кисломолочного сиру;
- два жовтки;
- 100 грамів цукру;
- одну чайну ложку ванільного цукру;
- 50 мілілітрів молока;
- 100 грамів вершкового масла;
- 30 грамів білого шоколаду;
- 50 грамів молочного шоколаду;
- 60 грамів гіркого шоколаду.
Сир перебиваємо блендером. Жовтки з ваніллю та цукром збиваємо до побіління. Вливаємо молоко в цю рідину і будемо заварювати її на водяній бані. Прогріваємо поки суміш не загусне. Не забувайте помішувати, щоб не прилипло і стежте, щоб молочно-яєчна суміш не закипала. Як зрозуміти, що готово: проведіть лопаткою по поверхні - якщо слід не зник, значить густота відповідна.
Прибираємо масу з бані та вмішуємо туди масло. Додаємо сир і доводимо до однорідності.
Тепер переходимо до розтоплення шоколаду. Кожен вид нагріваємо окремо. Наше "тісто" потрібно розділити на три частини різного розміру, оскільки й шоколаду в нас різна кількість. Готуємо шари: у найменший потрібно влити білий шоколад, а в найбільший - чорний.
Формочку вистилаємо марлею. Шари викладаємо так: білий, молочний і чорний. Далі потрібно вирівняти основу, накрити її марлею і поставити під гніт.
Паску залишаємо ночувати в холоді, а на ранок акуратно перевертаємо на тарілку і дістаємо. Її можна додатково прикрашати як вам захочеться.
Наостанок залишилася сирна паска в духовці. Вона суттєво відрізняється від двох попередніх і нагадуватиме традиційну.
Сирна паска в духовці - покроковий рецепт
Готується ця сирна паска в духовці з борошном. У неї буде дріжджове тісто, яке забезпечить пишну і м'яку текстуру випічки. Для приготування беремо:
- 200 грамів кисломолочного сиру;
- два яйця;
- 200 мілілітрів молока;
- 50 грамів масла вершкового;
- дві чайні ложки сухих дріжджів;
- 150 грамів цукру;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 550 грамів борошна;
- 100 грамів родзинок.
Щоб зробити глазур, потрібно відкласти склянку (200 г) цукрової пудри, два білки від яєць і столову ложку соку лимона.
Молоко злегка підігріваємо і всипаємо дріжджі. Ізюм заливаємо окропом і ненадовго залишаємо.
Змішуємо яйця, розтоплене масло, цукор, сіль і сир. Також вливаємо туди молоко і перемішуємо.
Родзинки просушуємо паперовими рушниками, а борошно - просіюємо. Додаємо сухофрукти до сирної суміші та частинами вмішуємо туди борошно. Коли стане важко перемішувати ложкою, переміщуємо на робочу поверхню і вимішуємо тісто.
Накриваємо його рушником і залишаємо підходити в теплому місці на півтори години. Обминаємо його і даємо повторно підійти. На це піде близько 40 хвилин. Ділимо тісто на частини. Форми для паски змащуємо олією і перекладаємо туди тісто. Залишаємо їх підніматися і випікаємо 20 хвилин за 180 градусів.
Дістаємо паски та даємо їм охолонути. Тепер готуємо глазур. Збиваємо білок, частинами всипаючи пудру. Останнім додаємо лимонний сік. Випічку занурюємо в глазур верхівками і прикрашаємо посипкою. Сирна паска печена - готова.