Курка на Новий рік 2025 - це ситний і недорогий варіант святкової страви. Правильно приготоване куряче м'ясо виходить соковитим і апетитним, із хрусткою скоринкою. Така страва стане головною на святковому столі.
Ми розповіли, як готується вишукана курка на Новий рік, яка підкорить усіх гостей. Обирайте рецепт собі до смаку - з апельсинами, з шампанським або з картоплею.
Курка запечена цілком з апельсинами
Інгредієнти:
- курка ціла - 1 шт.;
- апельсини - 2 шт.;
- соєвий соус - 4 стол. л.;
- гірчиця - 1 стол. л.;
- куркума - 1 чайн. л.;
- паприка - 1 чайн. л.;
- сіль, перець за смаком.
Апельсини промийте, з одного вичавіть сік. Змішайте із соєвим соусом, гірчицею, паприкою та куркумою. Полийте цим маринадом курку з усіх боків і залиште маринуватися в холодильнику мінімум на 1 годину. Другий апельсин почистіть, наріжте м'якоть кубиком і покладіть всередину тушки. За бажанням також можна додати овочі або крупи.
Розігрійте духовку до 180°. Помістіть м'ясо в рукав для запікання і зав'яжіть із двох боків. Запікайте курку в духовці цілком 60 хвилин. Потім розріжте пакет, полийте тушку соком і готуйте ще 30 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Тушкована курка в шампанському
Інгредієнти:
- куряче філе - 500 г;
- шампанське - 120 мл;
- гриби - 400 г;
- цибуля - 1 шт.;
- вершки 20% - 150 мл;
- соняшникова олія - 2 чайн. л.;
- вершкове масло - 2 стол. л.;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Розріжте філе вздовж на тонкі широкі шматки. Гриби наріжте пластинками, цибулю - дрібним кубиком. Посипте курку сіллю й улюбленими спеціями та обсмажте на соняшниковій олії по 3-5 хвилин з кожного боку.
У тій самій сковороді розтопіть вершкове масло, викладіть цибулю і гриби. Смажте 5 хвилин. Потім влийте шампанське, посоліть і поперчіть і готуйте на середньому вогні 10 хвилин без кришки. Влийте в сковороду вершки та готуйте ще 3 хвилини. Викладіть м'ясо в соус і тушкуйте під кришкою 5 хвилин на маленькому вогні.
Курка з картоплею в духовці
Інгредієнти:
- курка - 1 шт.;
- картопля дрібна - 12 шт.;
- болгарський перець - 1 шт.;
- часник - 6 зубч.;
- соняшникова олія - 3 стол. л.;
- кефір - 500 мл;
- базилік сушений за смаком;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Вимийте курячу тушку й обсушіть паперовими рушниками. Для маринаду пропустіть через прес 3 зубчики часнику, змішайте з кефіром і улюбленими спеціями. Поставте курку в ємність із маринадом і залиште мінімум на 2 години.
Для гарніру дрібно порубайте 3 зубчики часнику, наріжте перець соломкою, а картоплю - четвертинками. Перемішайте овочі, посоліть і поперчіть, заправте олією. На деку для запікання з пергаментом красиво розкладіть овочі, покладіть курку та запікайте в духовці 60 хвилин за 180°.