Напередодні Богоявлення, або Хрещення Господнього, віряни відзначають Водохресний святвечір, більше відомий у народі як другий Святвечір і Голодна кутя - на честь головної страви на святковому столі. Чому кутю так назвали і як готувати цю страву - автентичний український рецепт та його сучасна інтерпретація в матеріалі.
Що таке Голодна кутя
Голодна кутя - це різновид обрядової страви, яку на Святки готують тричі. Багату та щедру кутю готують на Різдво та свято Меланки відповідно, а голодну - напередодні Водохреща. Власне, звідси й пішла народна назва свята.
Голодна кутя 2025 року за новим церковним календарем відзначається 5 січня, за старим - 18 січня.
Кутю голодною назвали неспроста - цього дня віряни дотримуються суворого посту, тому й традиційну страву готують пісною, без додавання масла та різного роду солодощів.
Голодна кутя - рецепт автентичний
В оригінальному українському рецепті голодна кутя складається тільки з пшениці та меду.
Інгредієнти:
- 1 склянка (на 250 мл) пшениці;
- 4 склянки води (пропорція води і зерна - 4:1);
- дрібка солі;
- 5 ст. л. меду або за смаком.
Пшеницю потрібно попередньо замочити, приблизно на ніч - тоді вона швидше звариться. Потім воду злити, знову залити і варити на помірному вогні до готовності.
Раніше ми вже розповідали, як варити кутю правильно - головні секрети страви.
У готове зерно додати мед і перемішати. Під час подачі кутю заправляють кількома ложками узвару.
Голодна кутя за сучасним рецептом - із кускусу
Нині кутю готують не тільки з пшениці - беруть рис, перловку, пшоно, ячмінь, булгур і навіть кускус. У готову кашу кладуть не тільки мед, а й мак, горіхи, родзинки та інші сухофрукти. Головний принцип - усі інгредієнти мають бути пісними, без молока і вершкового масла.
Кускус - це манна крупа, але з твердих сортів пшениці, тобто, по суті, та ж пшениця, але дрібна. Одна з переваг кускусу - його не потрібно варити, а достатньо запарити окропом.
Інгредієнти:
- 100 г кускусу;
- 100 г води;
- 1 ст. л. маку;
- 1 ст. л. меду;
- 2 ст. л. родзинок;
- горіхи або мікс горіхів - за бажанням.
Мак (попередньо залити окропом на 20 хвилин і злити воду) розтерти в ступці або розмолоти в блендері. Родзинки потрібно промити, змішати з кускусом і залити окропом (пропорція крупи і води - 1:1). Накрити кришкою, залишити на 5 хвилин. Додати в кускус із родзинками мак і мед та перемішати. За бажанням посипати подрібненими горіхами.
Не забудьте обов'язково поставити на стіл поруч із кутею узвар: кутя - господиня, а узвар - господар.