Багата кутя - найкращий рецепт / колаж УНІАН, фото УНІАН, Вікіпедія

Наближається Різдво 2024, яке не обходиться без куті. Ця ситна страва символізує зв'язок між поколіннями та багатство українських земель. На Святвечір перед Різдвом готують так звану багату кутю - ситну та багатокомпонентну, до якої дозволено додавати будь-які фрукти, горіхи та ягоди. Однак каша має бути пісною, адже ще триває піст.

Ми розповіли, як готується традиційна багата кутя на Різдво з пшеницею та маком.

Багата кутя - рецепт із пшениці

Інгредієнти:

  • пшениця - 200 г;
  • мак - 50 г;
  • мед - 50 г;
  • цукор - 1 стол. л.;
  • сіль - щіпка;
  • волоські горіхи - 30 г;
  • суміш сухофруктів (родзинки, курага, журавлина) - 100 г;
  • узвар (за бажанням) - 200 г.

Пшеницю промийте кілька разів під проточною водою. Замочіть на 2-3 години або на ніч, якщо є можливість. Залийте крупу водою у співвідношенні 1:3 і варіть на невеликому вогні 50-60 хвилин, поки зерна не почнуть лопатися. Якщо взяти пропарену пшеницю, то вона вариться в 2 рази швидше і не потребує замочування. У середині варіння додайте в каструлю ложку солі.

Мак залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Злийте воду і перебийте зерна м'ясорубкою, блендером або ступкою. Під час подрібнення додайте ложку цукру.

Родзинки також залийте окропом на 20 хвилин, а курагу та горіхи дрібно наріжте. Змішайте остиглу пшеницю з маком, сухофруктами, горіхами, заправте медом і розбавте узваром.

Класична багата кутя з пшениці готова. Далі можна додати будь-які інші горіхи, фрукти, цукати чи цитруси.

Вас також можуть зацікавити новини: