Домашня солянка - рецепт класичний / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Солянка - це густий суп, який уперше почали готувати в 15-17 столітті. Вважається, що це була селянська страва - тоді юшку готували на м'ясному бульйоні з додаванням капусти, м'яса, цибулі та огірків. Згодом до рецепта додали каперси, мариновані гриби, лимон, маслини і навіть квас - у такому вигляді густий суп у 19 столітті почали подавати в трактирах великих міст. Зараз кожна господиня готує солянку по-своєму.

М'ясна солянка - рецепт із копченостями

Солянка по-домашньому не повинна готуватися довго, тому для будь-якої жінки, якій потрібно швидко нагодувати сім'ю, цей рецепт стане порятунком.

Інгредієнти:

Відео дня
  • двісті п'ятдесят грамів копченої грудинки;
  • сто п'ятдесят грамів сирокопченої ковбаси;
  • дві моркви;
  • одна велика цибулина;
  • чотири-п'ять картоплин;
  • двісті грамів солоних огірків;
  • дві столові ложки рослинної олії;
  • пакетик томатної пасти;
  • один лавровий лист;
  • сіль, цукор;
  • маслини, кріп, лимон, сметана.

Картоплю почистити, вимити, нарізати середніми кубиками, опустити в каструлю з киплячою водою. Туди ж додати дрібно нарізану цибулю, варити все разом 15 хвилин. Кубиками нарізати ковбасу, грудинку й огірки. Розігріти сковорідку з рослинною олією, викласти терту моркву. Смажити три хвилини, потім додати копченості та смажити ще три хвилини.

Прямо на сковорідку налити півсклянки води з каструлі, туди ж викласти томатну пасту, посолити, поцукрувати, додати огірки, перемішати й тушкувати 5 хвилин. Щойно звариться картопля, вилити в каструлю весь вміст сковороди, перемішати, покласти лавровий лист і варити 5-7 хвилин. Солянка збірна готова - її потрібно тільки зняти з вогню і дати настоятися 10-20 хвилин. Подавати можна з кропом і сметаною.

Солянка м'ясна - рецепт із куркою

Будь-яка господиня підтвердить, що солянка збірна м'ясна може бути приготована з різного набору м'ясних делікатесів. У цьому рецепті використовується курка, але й готувати суп доведеться трохи довше.

Інгредієнти:

  • дві-три картоплини;
  • півкілограма курячих стегон;
  • сто п'ятдесят грамів ковбаси або сосисок;
  • сто п'ятдесят грамів вареної або копченої свинини;
  • чотири солоних огірка;
  • дві ріпчасті цибулі;
  • одна столова ложка томатної пасти;
  • три столові ложки рослинної олії;
  • сметана, кріп, лимон, маслини, зелень.

Куряче м'ясо вимити, покласти в каструлю, залити холодною водою і зварити бульйон - піде на це приблизно 60 хвилин. Картоплю почистити, вимити, нарізати кубиками і в окремій ємності зварити. На розігріту сковороду з олією викласти нашатковану цибулю, смажити дві хвилини. Туди ж додати томатну пасту, 2-3 столові ложки бульйону, перемішати і тушкувати кілька хвилин.

Огірки нарізати скибочками, перекласти в миску, залити склянкою бульйону, тушкувати під кришкою 10 хвилин. М'ясні продукти нарізати скибочками і викласти їх у бульйон з-під курки. Туди ж додати огірки, цибулю і лавровий лист. Варити 10 хвилин, тільки потім викласти до решти інгредієнтів картоплю. Це солянка класична, яку можна приготувати вдома - подавати її потрібно з лимоном, зеленню, маслинами та сметаною.

Вас також можуть зацікавити новини: