Чимало різноманітної випічки можна приготувати, не використовуючи яйця. Це може бути дріжджове, сирне, листкове або бісквітне тісто для пиріжків, млинців, піци та інших смаколиків. І така випічка буде дуже смачною.
Сирне печиво з повидлом
- Пшеничне борошно - 250 г
- Вершкове масло - 180 г
- Сир (5%) - 200 г
- Цукор - 3-4 ст.л.
- Ванільний цукор - 1 ч.л.
- Розпушувач - 1 ч.л.
Для посипання
- Цукор - 2 ч.л.
- Мак - 1 ч.л.
- Мелена кориця 1 ч.л.
Для начинки
- Густе повидло, джем, конфітюр або варення
Сир протерти через сито. З'єднати його з розм'якшеним вершковим маслом і двома видами цукру. Розтерти на однорідну масу.
Читайте такожНіжно-м’який бісквітний рулет: як приготувати ідеальний смаколик
Борошно просіяти з розпушувачем, додати до масляно-сирної маси й замісити еластичне тісто, що не липнутиме до рук. Загорнути його в харчову плівку й прибрати в морозилку на 10 хвилин.
Присипати стіл борошном, розкачати в тонкий пласт, товщиною близько 4-5 мм. Нарізати тісто на невеликі квадрати. Залишки тіста розкачати й так само нарізати квадратами. У середину кожного квадрата покладіть 0,5 чайної ложки джему або повидла. З'єднати протилежні краї квадратів, підвернувши один під інший.
Деко застелити пергаментом, перекласти печиво, посипати зверху цукром та маком і випікати при 200°С до золотистого кольору близько 15 хвилин.
Повітряні пончики без яєць
- Борошно - 350-400 г
- Вода тепла - 250 мл
- Цукор - 2 ст. л.
- Дріжджі сухі - 1 ч. л.
- Олія - 1 ст. л. (+ для обсмажування)
- Сіль - 1 дрібка
- Варення - за смаком (у начинку)
- Цукрова пудра - за смаком
Нагріти воду й розвести у ній дріжджі, залишити суміш на кілька хвилин у теплому місці.
У глибоку миску просіяти борошно (300 грамів), додати сіль цукор і рослинну олію. Потім влити опару з дріжджів і ретельно все перемішати.
Поступово досипати решту борошна, поки тісто не стане м'яким та еластичним. Сформувати з приготовленого тіста кулю й покласти його в миску, накрити її харчовою плівкою та залишати в теплі на 1 годину.
Посипати стіл борошном, викласти тісто й трохи обім’яти його. Потім тісто потрібно розділити на 16 рівних шматочків, з кожного скачати кульку.
Кожну кульку розім’яти в коржик й у середину покласти трохи варення або джему. З'єднати краї тіста та сформувати акуратну кульку.
Розігріти в каструльці рослинну олію та викласти в неї пончики. Обсмажити їх на вогні трохи нижче середнього до золотистого кольору.
Коли пончики трохи охолонуть, посипати їх цукровою пудрою й подавати до столу.
Піца з грибами та ковбасою
Для тіста
- Борошно - 500 г
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Дріжджі сухі - 6 г
- Вода - 300 мл
- Оливкова олія - 2 ст.л.
Для начинки
- Ковбаса салямі - 50 г
- Ковбаса варено-копчена - 90 г
- Сир твердий - 100 г
- Печериці свіжі - 200 г
- Мариновані гриби (гливи) - 100 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Олія соняшникова - за смаком
- Орегано, базилік - за смаком
Для змащування тіста
- Оливкова олія - 1 ст.л.
- Томатний соус або паста - 1-2 ст.л
Влити теплу воду та оливкове масло. Спершу перемішати тісто лопаткою, далі продовжити заміс руками. В процесі ручного замісу додати решту борошна. Тісто має вийти м'яким і таким, що не липнутиме до рук. Накрити миску з тістом кришкою і прибрати на 30 хвилин у тепле місце. Отриманого тіста вистачить на дві великі піци.
Читайте такожПишні вареники на пару: як приготувати неймовірні смаколики
Тим часом зробити начинку. Ковбасу салямі нарізати кружальцями, а варено-копчену соломкою. Печериці нарізати пластинками, цибулю чверть кільцями й обсмажити їх на соняшниковій олії, дати охолонути. Соломкою нарізати гливи.
Деко змастити соняшниковою олією, розділити тісто навпіл і розкачати одну частину в коржик руками. Змастити тісто оливковою олією, а потім томатною пастою або соусом. Розкласти зверху довільно ковбасу та гриби. Посипати орегано, базиліком і тертим сиром.
Розігріти духовку до 250°С і запікати піцу 8-10 хвилин. Готову піцу з грибами та ковбасою перемістити на тарілку, можна посипати зеленню й розрізати на порції.