
Великодню випічку традиційно прийнято прикрашати глазур'ю, посипкою або горіхами. Хтось віддає перевагу класиці, а хтось любить спробувати щось нове. Розповідаємо, як приготувати білкову глазур на паску класичну, а також на основі шоколаду і маршмеллоу та що можна в неї додати, щоб вона не липла і не обсипалася.
Глазур для паски з цукру
Приготування глазурі не вимагає якоїсь особливої вправності - якщо дотримуватися всіх правил, то її приготувати досить легко. Найпростіша - це біла цукрова глазур.
Вважається класикою, нею прикрашають не тільки великодню випічку, а й пряники або печиво.
Вам знадобляться:
- 220 г цукрової пудри;
- 1 білок яйця;
- 0,5 ч. л. соку лимона.
Білок і лимонний сік змішати, збиваючи, порціями всипати цукрову пудру. Збивати потрібно доти, доки глазур не "триматиметься" на віночку (тобто, вона не повинна текти). Важливо використовувати для збивання чистий і сухий (!) посуд.
Якщо глазур вийшла надто густою - розведіть її лимонним соком.
Глазур для паски з желатином
Глазур на паску з желатином користується надзвичайною популярністю, оскільки вона стовідсотково не буде кришитися і липнути. Тому багато господинь прикрашають свої пасочки саме такою глазур'ю.
Вам знадобляться:
- 200 г цукру;
- 75 мл води;
- 5 г желатину + 25 мл води;
- 30 мл соку лимона.
Желатин залити водою в пропорції 1:5 або 1:6, дати йому набрякнути. Цукор змішати з водою і нагріти на плиті, поки цукор не розчиниться. Трохи остудити і додати желатин, постійно помішуючи масу - желатин має повністю розійтися. Збити на малих обертах, а потім збільшувати їх. Коли з'явиться піна, додати лимонний сік, збити до загустіння. Такою глазур'ю потрібно одразу ж покривати паски, оскільки вона швидко застигає. Готову випічку потрібно залишити на кілька годин, щоб покриття добре застигло.
Чим можна покрити паски зверху ще, крім класичної глазурі? Якщо раптом вам захотілося здивувати близьких або спробувати незвичний рецепт, то пропонуємо спробувати шоколадну глазур або з маршмеллоу.
Глазур з білого шоколаду
Виходить ніжна і м'яка на смак, і зовсім легко готується. Чудовим доповненням до неї будуть прикраси з горіхів.
Вам знадобляться:
- 200 г білого шоколаду;
- 50 мл вершків (жирність 33%);
- 50 г масла вершкового.
По суті, це буде ганаш, який кондитери зазвичай використовують для начинки макаронів і приготування інших десертів. Потрібно розтопити шоколад на водяній бані (можна в мікрохвильовці, але імпульсним способом, по 10 секунд), поступово влити гарячі вершки, перемішати. Покласти масло, знову перемішати. Прикрасити паску.
Ганаш ставатиме щільнішим у міру охолодження.
Глазур з маршмелоу
Це варіант для ледачих, як зробити глазур легко - потрібно буде купити готові маршмеллоу і вершки. Виходить на кшталт глазурі на желатині.
Вам знадобляться:
- 1,5 пачки маршмеллоу (це близько 120 г);
- 80 мл вершків (20% жирності).
Маршмелоу з'єднати з вершками в каструлі з товстим дном, поставити на невеликий вогонь і розтопити, помішуючи. Якщо суміш дуже тягуча, додати ще вершків і перемішати - потрібно, щоб глазур стікала, але не була рідкою. Змастіть паски одним шаром, дайте підсохнути і змастіть ще раз. Прикрашати потрібно відразу ж.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як пофарбувати яйця в цибулинні та інших безпечних барвниках.