Екс-міністра екології Злочевського оголошено в розшук / фото УНІАН

Колишнього міністра екології та природних ресурсів часів президентства Віктора Януковича Миколу Злочевського, підозрюваного в організації дачі хабара керівництву антикорупційних органів, оголошено в розшук.

Як передає кореспондент УНІАН, в розділі "Розшук" на сайті Міністерства внутрішніх справ України повідомляється, що Злочевський зник 1 лютого 2018 року в Одесі.

Інформація про нього зараз розміщена в категорії - особи, що переховується від органів досудового слідства. Зазначається, що Злочевський обвинувачується за ч.4 ст.369 Кримінального кодексу України.

Відео дня

Справа про спробу підкупу Злочевським НАБУ і САП

  • 12 червня було затримано трьох осіб, які намагалися передати 5 млн доларів хабаря керівництву НАБУ та САП за закриття кримінального провадження за підозрою Злочевського, яке восени 2019 року Генпрокуратура передала до НАБУ. На даний час слідство у цій справі зупинено, а Злочевський перебуває в розшуку.
  • Кримінальне провадження щодо спроби підкупу керівників антикорупційних органів зареєстрували 3 червня, тобто від моменту, коли слідству стало відомо про злочинний задум, і до моменту затримання минуло лише 9 днів. Поспіх осіб, які передавали хабар, був пов’язаний з наближенням 14 червня - дня народження Злочевського, якому вони хотіли зробити подарунок та забезпечити його повернення в Україну.

Читайте такожПідкуп керівництва САП і НАБУ: в САП заперечують наявність листування генпрокурора і підозрюваної

  • У результаті були затримані перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко, один із керівників групи компаній Burisma та колишній керівник одного з департаментів ДФС України - довірена особа Злочевського.
  • Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб).
  • За даними слідства, він отримав кошти від осіб, пов’язаних зі Злочевським. Постанову про закриття згаданого кримінального провадження він оцінив у 6 млн доларів, з яких 1 млн доларів планував залишити собі, а 5 млн доларів передати у вигляді хабаря керівництву НАБУ та САП. Всі 6 млн доларів були вилучені правоохоронцями.
  • 1 липня прокурори САП та детективи НАБУ повідомили Злочевському про підозру в організації даванні хабаря керівництву антикорупційних органів.
  • Справа стосується розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка, який підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.
  • Фігурантами "справи Курченка", яким ГПУ оголосила про підозру за фактами скоєння низки кримінальних правопорушень, є екс-глава АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний на той момент заступник глави АПУ Олексій Філатов та інші топ-чиновники.
  • Зокрема, справа проти Злочевського, за закриття якого пропонувався хабар, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний Курченку "Реал банк", і в легалізації цих коштів. За що було оголошено підозру низці осіб, зокрема і Злочевському.
  • Загалом у ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, у тому числі високопосадовцям, з них 12 - високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку, 6 - керівники обласних державних адміністрацій, 14 осіб - з керівного складу державних підприємств.